Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la dezbaterea publică pe tema “Securitatea cibernetică în contextul amenințărilor asimetrice și riscurilor emergente”

ro

17 Mar, 2016 16:36 895 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat astăzi, 17 martie 2016, la dezbaterea publică pe tema “Securitatea cibernetică în contextul amenințărilor asimetrice și riscurilor emergente”, organizată de Comisia pentru Afaceri Europene la Palatul Parlamentului, Camera Deputaților. Evenimentul a avut în vedere crearea unor oportunități de dialog și schimb de expertiză între principalii actori publici și privați cu rol în asigurarea securității cibernetice, atât în spațiul public, cât și la nivelul vieții private a cetățenilor.

În cadrul sesiunii de deschidere, Daniel Ioniţă a arătat că, în contextul geopolitic actual, diplomaţia are, alături de agenţiile de “intelligence” şi de ministerele şi structurile de impunere a legii, un rol semnificativ în pregătirea unor răspunsuri tot mai sofisticate şi inter-disciplinare pentru a face față amenințărilor cibernetice actuale. Secretarul de stat a evidențiat faptul că o serie de factori specifici dimensiunii cibernetice a războiului hibrid afectează în mod semnificativ securitatea globală, prin implicarea atât a actorilor statali, cât și a unor actori non-statali în acțiuni din domeniul cibernetic și estomparea liniei de delimitare dintre aceștia. În acest sens, a subliniat că domeniul politicii externe reprezintă o țintă de real interes în actualul context care se confruntă cu o creștere a riscurilor de securitate cibernetică.

Daniel Ioniță a precizat că, în vederea dezvoltării de către România a unor capacităţi moderne de a răspunde ameninţărilor cibernetice, Ministerul Afacerilor Externe susține armonizarea măsurilor pe plan intern cu prevederile internaționale în domeniu și în cadrul formatelor externe de colaborare la care România este parte: la nivelul OSCE (România gestionează dosarul cyber, prin intermediul MAE), la nivelul UE și NATO (contribuție importantă privind conștientizarea amenințărilor cibernetice în schimbul de informații), precum și în cadrul unor programe și acțiuni bilaterale.

Secretarul de stat a arătat că, la nivel UE, România sprijină, alături de Statele Membre, eforturile pentru un răspuns diplomatic comun în cadrul forurilor internaționale de negociere, cum ar fi ONU și OSCE. La nivel NATO, pe lângă eforturile României ca “naţiune lider” pentru Fondul Voluntar de Asistenţă pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, MAE participă activ la discuțiile privind consolidarea rezilienței cibernetice, în contextul procesului de implementare a Strategiei NATO pentru combaterea războiului hibrid.
Totodată, secretarul de stat a arătat că MAE s-a referit la alăturarea României, împreună cu Ungaria şi compania Hewlett Packard, la iniţiativa olandeză “Divulgarea Responsabilă în domeniul Securităţii Cibernetice” (“Cyber Security Responsible Disclosure”), lansată cu ocazia Forumului Global pentru Expertiză Cibernetică la Haga în aprilie 2015. Împreună cu Centrul Cyberint și CERT-RO, MAE va organiza în toamna anului 2016 o reuniune la nivel de experți în domeniul “responsible disclosure”, pentru promovarea acestei politici atât la nivel național, cât și în regiune, cu scopul de susţinere a unui proces mai larg de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice prin încorporarea în strategiile naţionale a „hackingului etic”. În acest fel, se va putea crea posibilitatea fructificării potenţialului existent la nivelul „hackerilor” şi transformarea „băieţilor răi” în „băieţi buni”, prin politici pe care unele state precum SUA, Franţa şi Olanda le folosesc deja.

În acest sens, secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidențiat faptul că MAE susţine, prin mijloace diplomatice, promovarea intereselor naţionale de securitate cibernetică în formatele de cooperare internaţională la care România este parte și acţionează consecvent, eficient şi în coordonare cu instituţiile naţionale cu atribuţii în domeniu pentru dezvoltarea cooperării la nivel internaţional şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în cazul unor atacuri cibernetice majore.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii