Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la Trilaterala Polonia – România – Turcia pe teme de securitate

ro

11 Apr, 2016 18:33 1047 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă va participa, la 12 aprilie 2016, la Ankara, la cea de-a VI-a reuniune a Trilateralei Polonia – România – Turcia pe teme de securitate. Delegaţia turcă va fi condusă de către Ahmet Muhtar Gün, subsecretar de stat adjunct pentru afaceri politice bilaterale, iar cea poloneză de către Marek Ziółkowski, subsecretar de stat pentru politica estică şi securitate.

Consultările trilaterale vor aborda cooperarea în cadrul NATO în pregătirea Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia din 8-9 iulie 2016, precum şi implicaţiile pentru Alianţă ale evoluţiilor de securitate din vecinătăţile estică şi sudică ale NATO.

Vor fi discutate, de asemenea, evoluţiile din Ucraina şi impactul acestora asupra securităţii euro-atlantice în ansamblu, inclusiv în regiunea extinsă a Mării Negre. Alte subiecte de interes pe agenda trilateralei sunt măsurile NATO de apărare şi descurajare a factorilor de risc şi cooperarea NATO – Uniunea Europeană.

Informaţii suplimentare:

Consultările trilaterale la nivelul Ministerelor de Externe în formatul Polonia – România – Turcia au fost iniţiate de România în 2012. Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Până în prezent au avut loc 5 runde de consultări la nivel de secretar de stat. Prima întrevedere în format trilateral Polonia – România – Turcia a avut loc în luna mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago. Au urmat alte patru runde de consultări, la Bucureşti (6 noiembrie 2012), Izmir (9-10 mai 2013), Varşovia (26 mai 2014) şi Bucureşti (19 noiembrie 2014).

Totodată, preşedinţii Comisiilor de politică externă din Parlamentele celor trei ţări s-au întâlnit de două ori, la Bucureşti şi, respectiv, la Varşovia, următoarea rundă trilaterală parlamentară fiind programată a se desfăşura la Ankara în perioada 13-16 aprilie 2016.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii