Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat, Cristian Bădescu, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

ro

12 Apr, 2016 18:02 1113 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat, în perioada 11-12 aprilie 2016, la Amsterdam, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Miniştrii pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii cu privire la rolul Consiliului Afaceri Generale, în special în ceea ce priveşte pregătirea reuniunilor Consiliului European (CE) şi asigurarea monitorizării modului în care sunt implementate deciziile formulate de acesta. De asemenea, miniştrii pentru afaceri europene au avut o dezbatere privind reforma Cadrului Financiar Multianual post-2020, în continuarea procesului de reflecţie iniţiat de către Preşedinţia olandeză a Consiliului UE în ianuarie 2016.

În ceea ce priveşte rolul CAG, şeful delegaţiei române a subliniat că întărirea acestuia este importantă atât din perspectiva asigurării eficienţei instituţionale, cât şi a necesităţii asigurării unei legitimităţi crescute a procesului decizional. În acest sens, a subliniat necesitatea adaptării după modificările generate de Tratatul de la Lisabona şi asigurării unei implementări corespunzătoare a prevederilor acestuia referitoare la rolul orizontal al CAG, în special în pregătirea Summit-urilor europene. A arătat totodată că este nevoie de flexibilitate în gestionarea aspectelor de competenţă CAG, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a mecanismelor existente şi generarea de valoare adăugată procesului decizional de la nivelul Consiliului European. A susţinut, de asemenea, un rol mai activ al CAG în raport cu formatele sectoriale ale Consiliului UE şi consolidarea dialogului Consiliului cu Preşedintele Consiliului European.

Dezbaterile referitoare la reforma Cadrului Financiar Multianual s-au derulat în format de trio de Preşedinţii, rezultatele discuţiilor fiind apoi sintetizate în sesiunea plenară. În discuţii, reprezentantul României a evidenţiat necesitatea unei abordări echilibrate între nevoia de a răspunde noilor provocări cu care UE se confruntă şi necesitatea continuării procesului de convergenţă, obiectiv care poate fi asigurat doar prin menţinerea unui nivel adecvat de finanţare pentru politicile tradiţionale. În acest sens, a subliniat că noul concept al valorii adăugate europene (European added value) ar trebui să reflecte de o manieră echilibrată atât obiectivul de consolidare a coeziunii în interiorul UE, cât şi obiectivele legate de creştere şi competitivitate. Referitor la flexibilitatea bugetului, a exprimat deschidere pentru identificarea unor modalităţi de acomodare a situaţiilor excepţionale prin intermediul bugetului multianual european, cu condiţia ca mecanismele identificate să nu conducă la afectarea anvelopelor naţionale.

În marja reuniunii CAG, secretarul de stat pentru afaceri europene a avut discuţii cu omologii din Austria şi Finlanda, în perspectiva prezentării viitorului program al trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului UE pentru perioada 2019-2020. De asemenea, secretarul de stat Cristian Bădescu a avut o întrevedere cu negociatorul şef al Muntenegru cu UE, Aleksandar Pejovic, cu privire la evoluţiile înregistrate în negocierile de aderare ale acestei ţări la Uniunea Europeană.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii