Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea ministrului Bogdan Aurescu la cel de-al IV-lea Forum Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

ro

30 Oct, 2015 15:40 1451 Marime text
Participarea ministrului Bogdan Aurescu la cel de-al IV-lea Forum Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 30 octombrie 2015, la cea de-a patra ediție a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la Ulm, landul Baden-Württemberg, desfășurata sub motto-ul “Smart, Social, Sustainable – Innovation for the Danube Region”.

Ministrul Bogdan Aurescu a deschis, alături de Primul-ministru al landului german Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, cea de-a doua zi a Forumului. Amintind parcursul istoric al Strategiei, de la crearea în 2003 la inițiativa României şi Austriei a Procesului de Cooperare Dunăreană, până la adoptarea Strategiei în 2011, mesajul principal al șefului diplomației române s-a referit la necesitatea ca, în perioada următoare, să se treacă de la etapa de formare a mecanismelor de gestionare a SUERD la implementarea efectivă a Strategiei, prin încurajarea proiectelor de vizibilitate care au drept scop coeziunea socială, economică și teritorială a macro-regiunii Dunării. “Au trecut cinci ani de când România a adus la viață, împreună cu partenerii regionali și Comisia Europeană, ideea unei strategii de dezvoltare centrate asupra regiunii Dunării și care viza cele mai bune modalități de a aduce prosperitate regiunii.(...). 14 țări – 9 state membre ale UE și 5 state aspirante – și-au dat mâna pentru a stimula coeziunea într-una dintre cele mai eterogene macro-regiuni ale Europei”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Evocând provocările multiple cu care se confruntă spațiul european, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția asupra faptului că SUERD reprezintă, prin abordarea sa macro-regională, un veritabil instrument pentru identificarea unor soluții viabile: “Trebuie să devenim mai conștienți de faptul că avem la dispoziție un mecanism eficient și cuprinzător, care poate fi folosit pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte cu rezultate tangibile pentru cetățeni”. Ministrul a menționat că un astfel de proiect, promovat de România în cadrul SUERD, este Rețeaua de Cercetare DANUBIUS, care vizează interconectarea eficientă a expertizei și a celor mai bune facilități europene în domeniu. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranța că acest proiect va fi inclus pe lista infrastructurilor de cercetare de interes pan-european și a mulțumit tuturor celor care au susținut eforturile României ca acest proiect să devină realitate.

Șeful diplomației române a trecut în revistă și progresele recente făcute de România în punerea efectivă în aplicare a SUERD: “Am demarat un dialog formal la nivelul Guvernului pentru a găsi cele mai bune soluții de aplicare a Strategiei pentru Regiunea Dunării la nivel național. Unul dintre rezultate a fost că (...) am reușit să stabilim un dialog direct între principalii factori de punere în aplicare a Strategiei pentru Regiunea Dunării și autoritățile care administrează programele operaționale la nivel național. Scopul este să ajungem la un acord în ceea ce privește stabilirea unor criterii specifice SUERD de evaluare a proiectelor care se înscriu pentru finanțări disponibile prin aceste programe."

Ministrul Bogdan Aurescu a îndemnat participanții să își păstreze un angajament politic crescut pentru implementarea cât mai eficientă a SUERD. “Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este expresia unei viziuni și a unei speranțe. O viziune pentru o Uniune Europeană mai unită și o speranță pentru ca țările aspirante să devină într-o zi parte integrantă a acestei Uniuni”, a evidențiat ministrul Aurescu. Șeful diplomației române a încurajat, de asemenea, un proces de reflecție privind conectarea, firească și naturală, a SUERD la Marea Neagră într-un format extins de cooperare regională care poate oferi mai multe avantaje și oportunități.

"În final, doar numărul şi caracterul semnificativ al proiectelor implementate sub egida Strategiei Dunării vor da măsura succesului acesteia", a încheiat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a participat, de asemenea, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea tematică 3, cu titlul "From idea to implementation – strategic development of professional training as key for inclusive growth". Cu acest prilej, ministrul român a amintit importanța creării și consolidării unui sistem performant de educație, accentuând necesitatea educației profesionale duale, atât de necesară în actualul climat socio-economic. Ministrul a transmis aprecieri pentru susținerea de către partenerii germani din Baden-Württemberg a revitalizării învățământului dual în România. “Sprijinirea învățării aplicate pentru meserii care sunt solicitate pe piața muncii este un semn de maturitate.”, a precizat ministrul afacerilor externe.

Totodată, ministrul Aurescu a avut o întrevedere cu stakeholderi români participanți la Forum, ocazie cu care a transmis aprecieri pentru eforturile acestora în dezvoltarea de proiecte care răspund obiectivelor Strategiei Dunării, i-a încurajat să se implice și pe viitor  în cât mai multe astfel de proiecte cu impact asupra macro-regiunii Dunării și a cetățenilor săi și i-a asigurat de întreaga susținere din partea Ministerului Afacerilor Externe.

În marja reuniunii, ministrul Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu Markku Markkula, Preşedintele Comitetului Regiunilor. Discuţia cu oficialul european s-a concentrat pe modalităţile de integrare în activitatea Comitetului Regiunilor a iniţiativelor Strategiei Dunării, mai ales în domeniul inovării şi al abordării transfrontaliere a programelor concrete dezvoltate sub egida Strategiei. Cei doi oficiali au convenit ca în cadrul Summit-ului privind Regiunile şi Oraşele (Bratislava, iulie 2016), organizat de Comitetul Regiunilor, să fie inclus un workshop dedicat programelor transnaţionale promovate prin Strategia Dunării.

Forumul SUERD a reunit, în acest an, peste 1100 de participanți din cele 14 state parte la această strategie, dintre care aproximativ 155 din România, țara noastră ocupând locul al doilea ca număr de participanți după Germania. Se remarcă, astfel, un interes crescut în rândul stakeholderilor (reprezentanți guvernamentali, ai mediului de afaceri, academic și asociativ) pentru implementarea unei strategii pe care România, alături de parteneri regionali și de Comisia Europeană, a inițiat-o și dezvoltat-o încă din 2008.

Informaţii suplimentare:

Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD) este proiectul politic european de amploare şi vizibilitate lansat de România împreună cu Austria. Este o importantă iniţiativă a ţării noastre după aderarea la UE şi a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

SUERD reprezintă un instrument de cooperare a statelor din bazinul Dunării (9 state membre UE şi 5 state non-membre UE), destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre SUERD sunt disponibile la http://www.mae.ro/strategia-dunarii sau www.danube-region.eu<http://www.danube-region.eu>.

Forumul Anual este principala reuniune a Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi reuneşte reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni (Comisie, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor), reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, ai societăţii civile, precum şi alţi promotori de proiecte.

Prima ediţie a Forumului Anual a avut loc la Regensburg, Germania, în perioada 27-28 noiembrie 2012, cea de-a doua ediție a Forumului Anual a fost organizată la București, în perioada 28-29 octombrie 2013, iar cea de-a treia s-a desfăşurat în Viena, în perioada 26-27 iunie 2014.

Detalii suplimentare privind cea de-a patra ediţie a Forumului Anual SUERD, precum şi programul integral al evenimentului sunt disponibile accesând linkul http://www.danube-forum-ulm.eu/.

Cele patru sesiuni tematice şi discursurile din deschiderea, respectiv încheierea Forumului vor putea fi urmărite live, la http://www.danube-region.eu/livestream
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii