Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit pe președintele Consiliului Statelor din Confederaţia Elveţiană, Claude Hêche

ro

03 Nov, 2015 15:35 937 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit pe președintele Consiliului Statelor din Confederaţia Elveţiană, Claude Hêche

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marţi, 3 noiembrie 2015, pe Claude Hêche, preşedintele Consiliului Statelor (Senatul) al Confederaţiei Elveţiene, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Confederaţia Elveţiană şi a subliniat importanţa şi potenţialul componentei economice a acesteia, Elveţia figurând pe locul al 7-lea între investitorii străini din România. Ministrul român de externe a încurajat explorarea posibilităţilor de dezvoltare a unor proiecte economice comune, pornind inclusiv de la rezultatele remarcabile obţinute de cercetătorii şi inventatorii români la prestigiosul Salon pentru Invenţii de la Geneva, evocând o serie de exemple de astfel de proiecte aflate deja în implementare.

Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa identificării direcţiilor de cooperare care să corespundă cel mai bine necesităţilor celor două ţări şi să contribuie astfel la consolidarea şi diversificarea relaţiei bilaterale. În acest context, preşedintele Claude Hêche a transmis deschiderea Elveției pentru cooperarea referitoare la învăţământul profesional (dual), domeniu în care Elveţia a dezvoltat un model de succes.  Discuţiile dintre preşedintele Claude Hêche şi ministrul Aurescu au reliefat şi posibilităţile de amplificare a cooperării autorităților locale, bazată pe legăturile dezvoltate de-a lungul timpului între localităţi din cele două ţări.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat cooperarea dintre cele două state în cadrul Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, iar ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru consolidarea şi aprofundarea cooperării dintre UE și Elveţia, în beneficiul ambelor părţi.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu privire la rezultatele referendumului elveţian din 2014, prin care se aprobă la nivel naţional introducerea de cote pentru limitarea imigraţiei inclusiv din statele membre ale Uniunii Europene, importanţa principiului liberei circulaţii a persoanelor, asumat de Elveţia în acordurile bilaterale încheiate cu Uniunea Europeană. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea identificării de soluţii  pentru respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români, aspect de interes şi pentru Elveţia, în contextul în care comunitatea românească din această ţară este bine integrată şi calificată.

A fost abordat, de asemenea, şi subiectul migraţiei, principalul dosar de actualitate în spaţiul european, context în care interlocutorul elveţian a reamintit decizia autorităţilor de la Berna de a contribui la efortul comun de gestionare a acestei situații.

Totodată, înaltul oficial elveţian a prezentat condoleanţe pentru familiile victimelor incendiului survenit la Bucureşti, la 30 octombrie 2015, ministrul Aurescu exprimând mulţumiri deosebite, inclusiv pentru oferta de asistență transmisă autorităților române de resort prin intermediul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti.

Informații suplimentare:

Consiliul Statelor este camera superioară a Parlamentului elveţian, alcătuită din 46 de membri, reprezentând cantoanele Confederaţiei. Pe baza principiului conducerii rotative, care guvernează sistemul politic elveţian, Preşedintele Consiliului Statelor este ales pe o perioadă de 1 an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii