Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE-Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al viitoarei Preşedinţii-în-exerciţiu a OSCE

ro

25 Nov, 2015 18:08 1145 Marime text
Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al viitoarei Preşedinţii-în-exerciţiu a OSCE

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă l-a primit astăzi, 25 noiembrie 2015, pe ambasadorul Cord Meier-Klodt, desemnat recent drept Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al viitoarei Preşedinţii-în-exerciţiu (germane) a OSCE.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a exprimat sprijinul pentru priorităţile asumate de Germania în exercitarea, în 2016, a Președinției-în-exercițiu a OSCE, precum și pentru mandatul ambasadorului Cord Meier-Klodt, care priveşte un dosar de primă importanţă pentru partea română.

Oficialul român a arătat că reglementarea transnistreană are la bază formatul de negociere „5+2”, care rămâne singurul cadru în care poate fi identificată o soluţie viabilă, justă, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Prioritatea ar trebui să fie acum reluarea procesului „5+2”, prin implicarea constructivă a tuturor participanţilor.

De asemenea, secretarul de stat Daniel Ioniță a exprimat preocuparea României pentru asigurarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană și, cu deosebire, pentru situația celor opt școli cu predare în grafie latină. Oficialul român a solicitat urmărirea îndeaproape a problemei şcolilor şi implicarea viitoarei Preşedinţii germane a OSCE în găsirea de soluţii durabile la problemele care afectează funcţionarea normală a acestor instituţii de învăţământ. Au fost discutate, totodată, aspecte de actualitate privind facilitarea comerțului regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană. A fost convenită intensificarea dialogului pe problematica transnistreană pe durata președinției germane a OSCE.

Informaţii suplimentare:
Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. Ultima reuniune formală „5+2” a avut loc la Viena, la 5-6 iunie 2014. În 2015 a avut loc o singură reuniune informală (la Viena, la 21 aprilie 2015).  În 2016, Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE va fi deţinută de Germania. Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al viitoarei Preşedinţii-în-exerciţiu a OSCE, se înscrie în dialogul regulat al părţii române cu actorii implicaţi în negocierile în formatul „5+2”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii