Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederea dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul general al OIF, Michaëlle Jean 23 februarie 2015

ro

23 Feb, 2015 15:43 966 Marime text
Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Michaëlle Jean, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 23 februarie 2015, o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Michaëlle Jean, cu ocazia vizitei pe care ministrul român o efectuează la Paris.

Bogdan Aurescu a adresat felicitări interlocutoarei pentru recenta alegere în fruntea OIF, a evocat faptul că România a sprijinit candidatura şi alegerea acesteia, cu ocazia Sommet-ului de la Dakar şi, totodată, a exprimat întreaga disponibilitate a României de a sprijini activitatea viitoare a secretarului general, în promovarea valorilor şi principiilor Francofoniei instituţionale.

Cu această ocazie, interlocutorii au trecut în revistă, succint, principalele orientări politice conturate la Sommet-ul de la Dakar, respectiv adaptarea OIF la contextul actual, prin noua programare şi prin strategia pe termen mediu, documente adoptate la Sommet cu o componentă substanţială orientată pe priorităţile de acţiune în Europa Centrală şi de Est. 

Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României în consolidarea şi afirmarea valorilor francofone şi a OIF în peisajul global actual. Au fost evocate, cu această ocazie, coordonatele majore ale actualităţii francofone din ţara noastră, cu accent pe faptul că utilizarea limbii franceze este nu numai o tradiţie, ci şi o realitate dinamică, ca şi pe reiterarea angajamentului politic asumat în cadrul OIF, încă din 1993, dată la care România a devenit membru al organizaţiei. În ceea ce priveşte acţiunile concrete promovate de ţara noastră, Bogdan Aurescu a subliniat atenţia acordată de ţara noastră consolidării dimensiunii regionale a Francofoniei, în contextul în care la Bucureşti funcţionează Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est. A fost evocat faptul că Bucureşti, oraş care a găzduit Sommet-ul OIF din 2006, este singura capitală europeană care găzduieşte o Piaţă a Francofoniei.              

Secretarul general al OIF a mulțumit României pentru contribuția țării noastre la activitatea organizației și a propus o cooperare intensificată prin partajarea experienței de tranziție democratică de succes a României pentru alte state membre OIF. A subliniat totodată importanța dezvoltării dimensiunii economice a OIF.

Ministrul român de externe a făcut o prezentare, la solicitarea interlocutoarei, a viziunii României privind situația de securitate din Vecinătatea Estică. De asemenea, a adresat invitația secretarului general de a vizita România, acceptată cu plăcere de aceasta. 
 
Informaţii suplimentare

Michaëlle Jean, fost Guvernator General al Canadei, a fost aleasă în funcţia de secretar general al OIF la 30 noiembrie 2014, cu ocazia celui de-al XV-lea Sommet al Francofoniei, desfăşurat la Dakar (Senegal). Născută în 1957, la Port-au-Prince, în Haiti, emigrează în 1968, refugiindu-se de regimul dictatorului François Duvalier, şi se stabileşte în Canada.  Înainte de a accede la cea mai înaltă demnitate publică în Canada, desfăşoară o intensă activitate în domeniul social, timp de zece ani lucrează la dezvoltarea unei reţele de refugii de urgenţă pentru femeile victime de violenţe conjugale şi copiii acestora.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii