Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu Nasser Judeh, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor al Iordaniei, în marja RADR

ro

03 Sep, 2015 14:35 1012 Marime text
Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu Nasser Judeh, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor al Iordaniei, în marja RADR

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 3 septembrie 2015, consultări bilaterale cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor Nasser Judeh, în contextul participării oficialului iordanian la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 1-4 septembrie 2015. Vizita ministrului iordanian are loc și în contextul aniversării, în 2015, a 50 de ani de relații diplomatice România-Iordania.

Discuţiile celor doi demnitari au constituit un prilej pentru un bilanţ al relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări şi pentru examinarea modalităţilor celor mai eficiente de continuare a evoluţiilor ascendente înregistrate în ultimii ani în cooperarea româno-iordaniană.

”Participarea vicepremierului Judeh la Reuniunea Diplomației Române, la sesiunea dedicată Vecinătății Sudice, cu accent pe evoluţiile înregistrate la aproape 5 ani de la debutul „Primăverii Arabe”, a dat naștere unei dezbateri foarte interesante și a generat un schimb util de idei cu privire la evoluţiile din acest spaţiu de importanţă majoră pentru Europa, dată fiind proximitatea geografică şi  preocupările de securitate comune”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu în conferința comună de presă.

Cei doi miniștrii au subliniat în discuţiile avute interesul reciproc pentru consolidarea dialogului bilateral, la toate nivelurile, dată fiind convergenţa de interese pe teme legate de pacea, stabilitatea şi securitatea globale.

Totodată, cei doi miniștri de externe au exprimat interesul pentru creşterea schimburilor comerciale dintre România și Iordania şi pentru dezvoltarea unor parteneriate sectoriale în diverse domenii, precum: sănătate, agricultură, industrie, energie şi resurse minerale, transporturi şi infrastructură de transport, tehnologia informaţiilor, mediu.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său au convenit organizarea unei Comisii Mixte destinată promovării cooperării bilaterale economice. De asemenea, pentru stimularea interacțiunii mediului de afaceri din cele două țări, va fi iniţiată organizarea un Forum Economic bilateral.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa legăturilor interumane în stabilitatea şi durabilitatea relaţiilor de cooperare şi s-a convenit dinamizarea cooperării în domeniile cultural şi ştiinţific. În acest context, ministrul iordanian a subliniat rolul pozitiv deţinut de absolvenţii iordanieni ai universităţilor româneşti în dezvoltarea Regatului Haşemit. De asemenea, șeful diplomației iordaniene s-a referit la comunitatea românească din Regatul Haşemit al Iordaniei și a menționat că „suntem mândri de existența unei comunități românești importante în Iordania, aceasta fiind un element important al dezvoltării societății iordaniene”.

Au fost analizate, totodată, aspecte ale cooperării în formatele de lucru internaţionale, având în vedere contextul în care se situează cele două ţări: România, membră a Uniunii Europene şi a NATO, şi Regatul Haşemit al Iordaniei, partener privilegiat în relaţiile cu UE şi partener major al NATO.

„Apreciem în mod deosebit sprijinul acordat de România în relațiile cu UE și NATO și contribuția României la semnarea Parteneriatului de mobilitate cu UE, un document care aduce beneficii cetățenilor noștri”, a declarat ministrul iordanian de externe în cadrul conferinței de presă comune.

Cei doi miniștri au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Orientul Mijlociu, fiind subliniată importanţa identificării unor soluţii politice la multele situaţii de criză, care să fie acceptate de toţi actorii locali.

„Iordania nu este doar un spectator în ceea ce privește dosarul israeliano-palestinian, este un actor activ care contribuie la intensificarea eforturilor comune în rezolvarea acestei probleme. Dacă nu vom avea o soluție în acest dosar, nu vom avea pace și stabilitate în regiune”, a accentuat demnitarul iordanian. Ministrul Aurescu a manifestat apreciere pentru implicarea constructivă a Iordaniei în dosarul israeliano-palestinian.

Demnitarul român a reiterat solidaritatea ţării noastre cu eforturile Regatului Haşemit al Iordaniei pentru combaterea ameninţărilor teroriste şi gestionarea situaţiei umanitare complexe generată de afluxul de refugiaţi sirieni.

„ În acest context foarte complicat, Regatul Iordaniei este o oază de stabilitate în regiune, un model și un exemplu pentru modul în care o tară se poate transforma într-un factor de stabilitate. (…). Am transmis apreciere pentru rolul Regatului Iordaniei în lupta împotriva ameninţărilor teroriste şi pentru promovarea păcii şi înţelegerii între culturi şi religii diferite.”, a evidențiat ministrul român.
În acest context, vicepremierul iordanian a expus consecvența autorităților iordaniene în aplicarea unor politici cu rol constructiv, care să combată fenomenele extremiste, una dintre soluțiile cele mai eficiente identificate fiind educarea tinerilor și promovarea acestora în poziții de responsabilitate.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulţumiri pentru disponibilitatea autorităţilor iordaniene de a oferi sprijin României în acţiunile de repatriere a cetăţenilor români din Siria sau Fâşia Gaza care tranzitează Iordania pentru a ajunge în România.

Informații suplimentare despre panelul RADR privind ,,Evoluțiile înregistrate la aproape 5 ani de la debutul Primăverii Arabe – provocări și oportunități”, la care a participat ministrul Nasser Judeh pot fi găsite aici: http://www.mae.ro/node/33365

Informații actualizate despre RADR 2015 sunt disponibile pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/node/33293
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii