Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

ro

17 Jul, 2014 12:29 724 Marime text
Adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

Totodată, Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă o ocazie excelentă pentru a confirma angajamentul comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca ideal comun şi instrument pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave care preocupă comunitatea internaţională.

Curtea Penală Internaţională este prima instanţă penală internaţională permanentă, competenţa acesteia vizând crimele cele mai grave care preocupă ansamblul comunităţii internaţionale. În prezent, 122 de state sunt părţi la Statutul de la Roma.
Ministerul Afacerilor Externe celebrează Ziua Justiţiei Penale internaţionale prin organizarea, la 21 iulie 2014, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi cu Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar, a unui eveniment cu participarea E.S. doamna Fatou Bensouda, procurorul Curţii Penale Internaţionale.

Informaţii suplimentare:

România este în mod tradiţional un susţinător al justiţiei penale internaţionale. Prin vocea ilustrului diplomat şi jurist Vespasian Pella, România a pledat încă din perioada interbelică pentru  înfiinţarea unei  jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în sprijinul păcii şi stabilităţii în lume.

România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.

În cursul anului 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale, care au inclus vizita la Bucureşti a Preşedintelui Curţii Penale Internaţionale, E.S Sang-Hyun Song. Aceste acţiuni au fost completate cu demersuri diplomatice la nivel bilateral, menite a promova universalitatea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii