Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea miniştrilor Aliaţi ai afacerilor externe 05 septembrie 2014

ro

05 Sep, 2014 16:31 1009 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 5 septembrie, la reuniunea miniştrilor Aliați ai afacerilor externe cu liderii organizaţiilor euro-atlantice internaţionale, organizată în cadrul Summit-ului NATO din Marea Britanie, la care au fost invitaţi să participe Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE, Didier Burkhalter, Președintele în Exercițiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa și Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Reuniunea a abordat temele relevante de pe agenda de securitate, cu scopul de a identifica cele mai bune modalităţi de întărire a cooperării dintre NATO şi organizaţiile euro-atlantice internaţionale, în vederea asigurării sinergiilor de acţiune şi evitarea duplicărilor.
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române s-a referit la criza din Ucraina şi evoluţiile îngrijorătoare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, subliniind necesitatea unui răspuns coerent și ferm al comunităţii internaţionale. A arătat că actualele provocări de securitate la adresa comunităţii internaţionale trebuie să primească un răspuns multidimensional, care nu poate fi oferit de un singur actor.

Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat similitudinea sistemului de valori și complementaritatea în planul competenţelor dintre NATO, ca organizaţie politico-militară, piatră de temelie a apărării colective a membrilor săi, Uniunea Europeană, cu vasta sa gamă de instrumente politice şi economice, Consiliul Europei, cu experienţa sa consacrată în asistență și sprijin în domenii precum statul de drept, drepturile omului şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, recunoscută pentru rolul semnificativ jucat în privinţa prevenirii conflictelor, gestionării crizelor, reabilitării post-conflict şi controlului armamentelor.
Totodată, a arătat că în fața provocărilor fără precedent la adresa sistemului de valori democratice de tip occidental, provenite din est și sud, se impune cu prioritate asumarea unui leadership angajat, pe baza unei viziuni strategice coordonate la nivelul familiei democratice euro-atlantice și a organizațiilor regionale care împărtășesc același sistem de valori.

În context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanta ca organizațiile euro-atlantice să ofere sprijin consistent partenerilor estici, exemplificând cu situația R. Moldova, care continuă să fie supusă presiunilor Federației Ruse și unde consecințele pactului Ribbentrop-Molotov sunt încă vizibile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii