Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Precizări MAE cu privire la epidemia de Ebola

ro

10 Oct, 2014 14:36 1585 Marime text
Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor  Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a rechemat angajații români din statul Sierra Leone.
Datele actuale indică posibila prezență a 5 cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români.
Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola,  protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu.
Având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informații în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România, şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.
Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.
Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice și oficiile consulare române, Centrala MAE,  Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informații specifice. În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.
MAE va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.
MAE a desemnat un reprezentant care să facă parte din Comitetul Naţional Ebola, instituit prin Hotărârea nr.3 din data de 8 octombrie 2014 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a fost coiniţiator, încă din luna august 2014, alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor, a unui set de măsuri de prevenire a epidemiei de virus hemoragic Ebola, inclusiv pentru personalul misiunilor diplomatice române din statele afectate. De altfel, începând cu luna august 2014, reprezentanții autorităților nominalizate se întrunesc periodic în cadrul unui grup de lucru interinstituțional destinat stabilirii măsurilor adecvate de profilaxie și combatere a acestui flagel.
Demersurile Ministerului Afacerilor Externe vor continua, având și sprijinul institutional al tuturor autorităților române competente.
Reamintim faptul că Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul numeroaselor atenționări de călătorie postate încă din luna iulie 2014 pe site-ul www.mae.ro<http://www.mae.ro>, a informat cu privire la riscul existenței și răspândirii epidemiei de Ebola.
MAE a actualizat şi continuă să actualizeze pagina oficială de internet (www.mae.ro<http://www.mae.ro>) care conţine informaţii utile privind regimul de călătorie şi situaţia de securitate din diferite ţări ale lumii, precum şi referitoare la asistenţa consulară care poate fi acordată cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite în străinătate. În acest sens, încă de la primele confirmări cu privire la riscul de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), au fost postate atenţionări de călătorie adresate cetăţenilor români care călătoresc în străinătate.  În prezent, pe website-ul MAE sunt postate atenţionări de călătorie prin care se recomandă evitarea călătoriilor în statele unde au fost înregistrate cazuri de infestare cu Ebola (Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, confirmate prin analize de laborator, dar şi în Mali, unde există cazuri, neconfirmate încă prin analizele de laborator). Totodată este semnalată decizia autorităţilor din Kenya şi Senegal de a închide frontierele pentru cetăţenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia şi Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola).
Totodată, MAE, prin dezvoltarea sistemului de alertă SMS, informează cetățenii români, la intrarea în statele cu risc, asupra coordonatelor misiunilor diplomatice române în vederea anunțării prezenței pe teritoriul respectiv.
De asemenea, prin intermediul sistemului  ’’Călătorește în siguranță’’ care poate fi utilizat pe orice telefon inteligent (Smartphone) dar și tabletă conectate la internet, cetățenii români pot consulta toate recomandările de călătorie, lansate de Ministerul Afacerilor Externe.
O altă măsură întreprinsă de MAE  a fost informarea  instituţiilor competente care asigură supravegherea punctelor de trecere a frontierei de stat a României, în vedere efectuarea unor controale suplimentare în contextul răspândirii virusului Ebola.
Anterior, misiunile diplomatice acreditate în statele Africii de Vest au inițiat multiple de demersuri de menținere a contactului cu cetățenii români aflați în aceste zone, nefiind înregistrată însă, nicio cerere de repatriere ca urmare a riscului infectării cu virusul Ebola.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază că, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinătate, cetăţenii români au obligaţia de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii