Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la deschiderea programului de pregătire “Reconstrucţie post-conflict şi stabilizare”

ro

12 Oct, 2015 12:40 3167 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Radu Podgorean a participat astăzi, 12 octombrie 2015, la deschiderea celei de-a 8-a ediţii a cursului internațional în domeniul reconstrucției și stabilizării post-conflict.

În deschiderea cursului, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat relevanţa domeniului reconstrucţie post-conflict şi stabilizare pentru evoluţiile şi provocările actuale din sistemul internaţional. “În ultimii ani, mediul european şi cel global de securitate au cunoscut schimbări dramatice. Conflictele şi instabilitatea din vecinătatea estică şi, deopotrivă, cea sudică a Europei reprezintă provocări cu un impact major asupra securităţii internaţionale, pe care comunitatea internaţională trebuie să le gestioneze cu responsabilitate şi cu solidaritate”, a afirmat Radu Podgorean.  A subliniat importanţa cooperării şi coordonării internaţionale eficiente pe teren pentru a face faţă noilor tipuri de ameninţări de securitate şi provocărilor complexe într-un mediu post-conflict. În acest sens, secretarul de stat a reliefat rolul dialogului dintre experţii internaţionali şi reprezentanţii comunităţilor şi, după caz, a autorităţilor locale, astfel încât rezultatele vizate de realizarea proiectelor de reconstrucţie şi stabilizare să fie compatibile cu aşteptările şi trăsăturile specifice locale.

Radu Podgorean a afirmat, totodată, că România acordă o atenţie deosebită problematicii reconstrucţie post-conflict, în ansamblul acţiunilor sale de politică externă. A menţionat, în acest sens, contribuţia şi experienţa concretă a experţilor români, participanţi la operaţiunile civile de asistenţă în diverse ţări şi regiuni ale lumii. „O prezenţă substanţială în misiuni civile şi operaţiuni militare în regiuni de interes prioritar pentru România, precum şi o contribuţie cu resurse umane, financiare şi materiale pentru dezvoltarea capacităţii operaţionale a unor instituţii cu relevanţă pentru această problematică,  reprezintă două direcţii de acţiune prevăzute în Strategia naţională de apărare a României pentru 2015-2019, arătând importanţa pe care România o acordă problematicii reconstrucţie post-conflict şi stabilizare”, a mai precizat Radu Podgorean.

Informații suplimentare:
Cursul se desfăşoară în perioada 12-17 octombrie 2015 şi este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – România.

La ediţia din acest an au participat 30 de cursanţi din Georgia, Republica Moldova, Azerbaidjan, Afganistan, Autoritatea Naţională Palestiniană, Tunisia şi România. În decurs de o săptămână, cursanţii au participat la o serie de module teoretice privind gestionarea crizelor şi la un exerciţiu practic, desfăşurat în teren, care contribuie la pregătirea necesară unei participări efective la misiuni civile în acest domeniu. Activităţile teoretice şi practice ale cursului sunt susţinute de experţi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, precum şi de reprezentanţi ai unor ONG-uri de profil.

MAE a organizat și finanțat, până în prezent, şapte ediții ale Cursului ”Reconstrucție Post-Conflict și Stabilizare” (în anii 2009, 2010, câte două ediții în anii 2011 și  2013, o ediţie în 2014 ). Programul de instruire este finanţat din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (ODA), gestionat de MAE.

România este angajată în operațiuni de reconstrucție post-conflict în diverse zone de pe glob (EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUPOL Afganistan, EUTM Mali etc.).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii