Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - MAE Aniversarea a 10 ani de la adoptarea rezoluţiei 1631/16 octombrie 2005 a Consiliului de Securitate al ONU

ro

16 Oct, 2015 15:41 964 Marime text
Astăzi, 16 octombrie 2015, se împlinesc 10 ani de la adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluţiei 1631 cu tema „Cooperarea între ONU şi organizaţiile regionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, ca urmare a iniţiativei ţării noastre.
Tema acestei rezoluţii a reprezentat prioritatea mandatului României ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2004 – 2005 şi a fost rezultatul experienţei dobândite ca urmare a participării active a ţării noastre în organizaţiile regionale sau subregionale din Europa al căror membru este. Prin această rezoluţie România a adus o contribuţie importantă de natură conceptuală şi practică la eforturile ONU în domeniul păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu principiile înscrise în Carta organizaţiei.
Evoluţiile la nivel internaţional şi situaţiile conflictuale apărute în ultimul deceniu au confirmat viabilitatea şi realismul acestei iniţiative, unele dintre organizaţiile regionale devenind tot mai mult un partener privilegiat al ONU în eforturile de asigurare a păcii şi securităţii internaţionale. Avem în vedere, de exemplu, Uniunea Africană, partenerul principal al ONU în asigurarea păcii şi securităţii pe continentul african sau Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa, o organizaţie regională relevantă prin abordarea multidimensională a securităţii în Europa şi un partener cu experienţă îndelungată şi rezultate importante în acest domeniu.
Ca membru al Uniunii Europene şi în acest context aniversar, România salută cursul ascendent înregistrat în ultimii ani în colaborarea dintre ONU şi Uniunea Europeană şi îşi reafirmă disponibilitatea de a contribui şi pe viitor la dezvoltarea acestei colaborări.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii