Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE

ro

15 Apr, 2015 14:19 935 Marime text
Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene al Regatului Norvegiei, Vidar Helgesen.
 
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 15 aprilie 2015, la sediul MAE, pe Vidar Helgesen, ministrul pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene al Regatului Norvegiei, aflat în vizită oficială la Bucureşti.
Cei doi miniştri au apreciat stadiul excelent al relaţiilor româno-norvegiene şi tendinţa ascendentă a acestora, atât pe plan politic, inclusiv parlamentar, cât şi din punctul de vedere al cooperării economice şi au salutat faptul că vizita ministrului român de externe la Oslo, în data de 27 aprilie 2015, la invitaţia omologului său Børge Brende, va contribui pe mai departe la consolidarea acestor relaţii.
Ambii oficiali au exprimat interesul pentru continuarea dezvoltării cooperării bilaterale, precum şi a celei la nivel regional şi internaţional, în conformitate cu statutul României şi al Regatului Norvegiei de Aliaţi NATO şi parteneri în cadrul Spaţiului Economic European (SEE).
În timpul convorbirilor, cei doi miniştri au evidenţiat interesul constant al ambelor părţi cu privire la reducerea decalajelor economice şi sociale în SEE şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată inclusiv prin utilizarea, de către România, a fondurile alocate ţării noastre prin Mecanismul financiar al SEE şi Mecanismul financiar norvegian.
Implicaţiile crizei din Ucraina asupra securităţii regionale precum şi situaţia din vecinătatea estică a UE au reprezentat  subiecte importante pe agenda discuţiilor. În context, Bogdan Aurescu şi Vidar Helgesen au reiterat susţinerea pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că mediul de securitate la frontierele estice ale UE a cunoscut o profundă transformare după anexarea ilegală a Crimeeii, parte componentă a Ucrainei. Referitor la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene, ministrul Aurescu a punctat faptul că sancţiunile UE trebuie menţinute până la implementarea completă a Acordurilor de la Minsk. Totodată, a arătat că Alianţa Nord-Atlantică este în curs de a pune în practică deciziile adoptate la Summit-ul de la Wales, printre acestea numărându-se implementarea măsurilor de reasigurare şi adaptare de pe flancul estic, România urmând să găzduiască două structuri NATO de comandă şi control. În context, a invitat Norvegia, în calitate de aliat NATO, să aloce personal pentru aceste structuri de pe teritoriul României. Ministrul român de externe s-a referit şi la faptul că Uniunea Europeană, pe componenta Politicii Comune de Securitate şi Apărare (PSAC), trece printr-un proces de adaptare la noile realităţi din vecinătatea sa şi a reiterat susţinerea de către România a revizuirii şi modernizării Strategiei de Securitate a UE.
Ministrul norvegian a subliniat că ţara sa urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţiile din Ucraina şi conduita F. Ruse în raport cu statele din Vecinătatea Estică a Alianţei. De asemenea, a evidenţiat interesul deosebit al ţării sale de a fi asociată cât mai strâns la formatele de discuţie şi cooperare UE referitoare la Vecinătatea Estică. A precizat faptul că Norvegia, ca partener în cadrul SEE, este interesată să contribuie, inclusiv prin fondurile alocate prin mecanismele financiare la care participă, la proiecte de cooperare regională, cu caracter transfrontalier, menite să sprijine apropierea statelor Parteneriatului Estic de UE. În acest sens, cei doi miniştri au discutat despre posibilitatea dezvoltării unor proiecte adresate sprijinirii implementării Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb/DCFTA de către autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, ministrul Helgesen a menţionat că Norvegia este interesată să fie asociată dezbaterilor la nivelul statelor membre UE şi al instituţiilor comunitare referitoare la aspectele de securitate şi apărare europeană.
De asemenea, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate şi la pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga din luna mai a acestui an. Bogdan Aurescu a subliniat faptul că principiul diferenţierii şi al meritelor proprii, respectiv al abordării adaptate la fiecare partener trebuie să rămână măsura răspunsului Uniunii Europene faţă de progresele reale ale partenerilor săi. În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că România pledează pentru obiective cât mai ambiţioase ale UE în raport cu statele Parteneriatului Estic, care să reflecte progresele în implementarea reformelor şi care să includă şi consacrarea perspectivei europene a acestora. Dialogul dintre cei doi miniştri a pus în evidenţă interesul ambelor state pentru susţinerea obiectivelor privind parcursul european al Republicii Moldova. 
În context, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că România contribuie activ la procesul de reflecţie cu privire la revizuirea Politicii de Vecinătate a UE sens în care a propus în dezbaterea UE un concept flexibil, centrat pe discutarea tuturor aspectelor de securitate, în sens larg, cu care se confruntă statele din regiune, în cadrul unor platforme de dialog pe teme de securitate (Security Trusts) la care participarea să fie deschisă tuturor statelor interesate, inclusiv celor care aparţin Spaţiului Economic European, prezentare primită cu interes de ministrul Helgesen.
Ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Vidar Helgesen au agreat continuarea dialogului româno-norvegian la nivel politico-diplomatic pe temele abordate în întrevedere.
Informaţii suplimentare:
Regatul Norvegiei acoperă 97% din suma totală de aproximativ 306 milioane de euro alocată României prin cele două mecanisme de finanţare pe durata întregului ciclu de cooperare 2009-2014, cu termen de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora în anul 2016.
La finalul anului 2014, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridica la 675 milioane de euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv pentru România, respectiv de +474,95 milioane de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii