Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă cu privire la alegerea candidatului României pentru postul de Secretar General TRACECA 30 ianuarie 2015

ro

30 Jan, 2015 18:18 1072 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea, la 29 ianuarie 2015, a unui român, în persoana dlui Mircea Ciopraga, în funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al Conferinţei Interguvernamentale TRACECA/Transport Corridor Europe-Caucasus-Asia (CIG TRACECA). Alegerea a avut loc în cadrul reuniunii CIG TRACECA de la Istanbul, Turcia, ocazie cu care ţara gazdă a preluat de la Republica Tadjikistan preşedinţia în exerciţiu (rotativă) a Conferinţei Interguvernamentale.

Alegerea candidatului României a fost rezultatul unor demersuri diplomatice comune ale Ministerului Transporturilor, Secretariatului Naţional TRACECA şi Ministerului Afacerilor Externe şi reconfirmă angajamentul României în promovarea intereselor sale în formatele de cooperare regionale.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că alegerea candidatului român în funcţia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA - organism de cooperare regională în domeniul transporturilor, a cărui activitate se întemeiază pe prevederile „Acordului multilateral de bază privind transportul internaţional pentru dezvoltarea Coridorului Europa-Caucaz-Asia” şi care se bucură de susţinerea Uniunii Europene, va contribui la eficientizarea activităţii TRACECA prin promovarea unor proiecte de interes comun şi rute alternative pentru ţările participante, precum şi a unor reguli şi proceduri moderne de natură a contribui la promovarea şi fluidizarea traficului de mărfuri şi persoane în regiune.

Informaţii suplimentare:
TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistenţă tehnică în domeniul transporturilor, creat în 1993 şi destinat finanţării de proiecte pe Coridorul de transport Europa–Caucaz–Asia (valoarea însumată a proiectelor este de 1,7 miliarde euro). Traseul TRACECA implică sistemul de transport al celor 13 state semnatare ale Acordului de bază multilateral privind dezvoltarea coridorului internaţional de transport Europa-Caucaz-Asia (document semnat la nivel de şefi de stat): Azerbaidjan, Armenia, Bulgaria, Georgia, Iran, Kazahstan, Kîrgîzstan, R. Moldova, România, Tadjikistan, Turcia, Uzbekistan şi Ucraina. Au statut de observator la TRACECA Afganistanul şi Turkmenistanul. În România Secretariatul Naţional TRACECA funcţionează în cadrul Ministerului Transporturilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii