Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Convorbire telefonică între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg

ro

24 Jul, 2015 23:25 1122 Marime text
 La data de 24 iulie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române l-a informat pe înaltul oficial NATO cu privire la rezultatele vizitei comune a miniştrilor de externe din România, Polonia, Croaţia şi Ungaria în Muntenegru, care a avut loc, la iniţiativa ministrului român de externe, în perioada 22-23 iulie 2015.

 Bogdan Aurescu a subliniat că vizita reprezintă expresia angajamentului ferm al ţării noastre faţă de politica NATO a uşilor deschise. Totodată, a evidenţiat eforturile Muntenegrului pentru implementarea reformelor necesare primirii invitaţiei de aderare la Alianţă, precum şi demersurile autorităţilor de la Podgoriţa de a explica publicului muntenegrean avantajele şi beneficiile calităţii de stat membru NATO. A arătat că miniştrii de externe Aliaţi participanţi la vizita comună au salutat angajamentul Muntenegrului de a face parte din familia euro-atlantică şi au transmis un mesaj privind continuarea susţinută a reformelor necesare aderării.

 Secretarul General al NATO a exprimat aprecierea pentru iniţiativa românească, pe care a calificat-o ca pe o contribuţie importantă, care se înscrie în cadrul dialogului intensificat cu Muntenegru decis la Summit-ul din Marea Britanie din septembrie 2014.

 Totodată, în convorbire au fost abordate şi anunţurile recente ale Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum şi alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate în răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Ministrul român al afacerilor externe a arătat că aceste măsuri sunt complet nejustificate având în vedere faptul că Baza de la Deveselu, care va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, nu vizează Rusia şi este un mijloc de apărare exclusiv împotriva ameninţărilor din afara spaţiului euro-atlantic. În consecinţă, Bogdan Aurescu a apreciat ca adecvate reacţiile publice ale Alianţei faţă de anunţurile recente anterior menţionate.
 
La rândul său, Secretarul General al NATO a reafirmat determinarea Alianţei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum şi de a explica obiectivele sale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii