Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clarificări cu privire la interpretările apărute în presa britanică privind numărul de cetăţeni români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie

ro

16 Aug, 2013 14:18 641 Marime text
În legătură cu interpretările şi comentariile apărute în presa britanică pe marginea numărului de cetăţeni români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie (Raportul Oficiului britanic de statistică pentru trimestrul II 2013) , MAE  doreşte să facă următoarele precizări:
Datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se refera la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la "numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie". Aceste date confirmă faptul că muncitorii români aleg această ţară pentru oportunităţile economice pe care le oferă şi nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.
Creşterea nivelului ocupării în rândul cetăţenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârşitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puţin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare. Ca urmare, numărul cererilor procesate de autorităţile britanice în trimestrul II 2013 a inclus şi cereri depuse de cetăţeni români în cursul trimestrului I 2013 şi chiar trimestrul IV 2012.
În aceste condiţii, interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale.
Potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0.3% din totalul forţei de muncă locale.
Principalii factori care influenţează numărul de cetăţeni români care lucrează în Regat sunt oferta de locuri de muncă şi calitatea solicitanţilor, indiferent de ţara de origine (calificare, îndemânare, experienţă profesională, adaptabilitate şi flexibilitate).
Comunitatea românească din Marea Britanie este bine integrată şi îşi aduce contribuţia la dezvoltarea economiei ţării gazdă fiind, în acelaşi timp, redusă ca număr comparativ cu alte comunităţi străine din Regat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii