Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei Guvernamentale Româno-Germane pentru Minoritatea Germană din România ( Berlin, 2-3 aprilie 2014)

ro

03 Apr, 2014 16:34 765 Marime text
Cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei Guvernamentale Româno-Germane pentru Minoritatea Germană din România a avut loc la Berlin, în perioada 2-3 aprilie.
 
Lucrările Comisiei au fost conduse de George Ciamba, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Hartmut Koschyk, împuternicit al guvernului federal german pentru problemele imigranților de origine germană și minorități naționale în cadrul Ministerului Federal de Interne, membru al Parlamentului federal.
 
În cadrul sesiunii a fost actualizat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia precedentei sesiuni a Comisiei Mixte (Sibiu, 4 martie 2013) şi a fost agreată iniţierea unor noi proiecte din domeniul învăţământului în limba minorităţilor, al conservării patrimoniului artistic şi cultural, al asistenţei sociale pentru persoanele vârstnice ş.a.
 
În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa deosebită pe care Guvernul României o acordă protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, dovadă a acestui angajament ferm fiind şi rezultatele excelente ale colaborării româno-germană în acest domeniu. Oficialul român a apreciat contribuţia deosebită a etnicilor germani la dezvoltarea societăţii româneşti în ansamblul ei, statul român fiind primul interesat de păstrarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice şi culturale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriul său. Secretarul de stat Ciamba a evidenţiat importanţa aderării României la spaţiul Schengen, atât din perspectiva desăvârşirii proiectului pieţei interne a UE, cât şi din punct de vedere al securităţii regionale, având în vedere recentele evenimente de la graniţa de est a României şi a UE. Minoritatea germană din România a adresat un apel Republicii Federale Germania să continue să susţină consecvent şi ferm aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, aspect inclus în cadrul Protocolului Comisiei Guvernamentale. Oficialul român a subliniat faptul că Germania este deja de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, şi a reiterat angajamentul României de a se constitui într-un partener stabil şi esenţial al Germaniei în politica europeană şi în cadrul demersurilor de promovare a intereselor comune la nivelul UE.
 
La rândul lor, reprezentanţii autorităţilor competente române, respectiv Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi Prefecturile judeţelor Sibiu, Braşov, Suceava şi Timiş au prezentat rapoartele privind cele mai recente activităţi de sprijinire a cetăţenilor aparţinând minorităţii germane.

Cei doi co-preşedinţi au salutat faptul că minoritatea germană din România, respectiv cea română din Germania constituie veritabile punţi de legătură între cele două state, partea germană apreciind în repetate rânduri că politica României în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale constituie un model de abordare europeană a problematicii minorităţilor. Cei doi oficiali au evidenţiat rolul deosebit de important care revine reprezentantului minorităţii germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ, respectiv au salutat alegerea în Bundestag-ul german a preşedintelui Asociaţiei Saşilor Transilvăneni, Bernd Fabritius, care devine astfel primul deputat originar din România din Bundestag.
 
Reprezentanţii autorităţilor federale germane au reafirmat sprijinul pe care statul german îl acordă comunităţii germane din România şi au prezentat măsurile concrete adoptate în acest sens, iar reprezentanţii asociaţiilor saşilor şi şvabilor din Germania, originari din România, au trecut în revistă activităţile în relaţia cu România.
 
Părţile au negociat şi adoptat Protocolul celei de-a XVII-a sesiuni a Comisiei Mixte, în care sunt stabilite principalele obiective de cooperare ale celor două guverne şi cadrul pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor destinate minorităţii germane din România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii