Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 5 ani de la intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie

ro

21 Nov, 2013 19:38 631 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, astăzi, 21 noiembrie 2013, a cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului încheiat la 8 mai 2008 între Guvernul României şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora. Acordul a intrat în vigoare la 21 noiembrie 2008, ca urmare a ratificării prin Legea 291/14.11.2008.
În baza acestui document internaţional a fost creat Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara (CTU).
Centrul este prima astfel de instituție din lume, fiind destinat persoanelor aflate în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil. Astfel de evacuări au loc atunci când refugiaţii se confruntă cu situaţii care le pot pune viaţa în pericol: riscul de a fi returnaţi forţat în zonele în care s-ar confrunta cu grave persecuţii sau traiul în condiţii instabile, inumane sau periculoase.
Facilitatea de la Timişoara reprezintă cel mai important proiect al României în domeniul protecţiei refugiaţilor, fiind o expresie concreta a conceptului de securitate umană. Centre similare au fost înfiinţate ulterior, după modelul Centrului de la Timișoara, şi în Slovacia şi Filipine. De-a lungul anilor, CTU de la Timişoara s-a impus ca un model de bună practică ce poate fi extins la nivelul UE, fiind apreciat de către partenerii europeni, transatlantici, precum şi de către UNHCR.
Unicitatea CTU rezidă în aceea că, prin înfiinţarea acestuia, s-a transpus în practică, pentru prima oară, conceptul de evacuare în regim de urgenţă – un instrument inovativ şi sensibil în termeni de securitate. De la crearea CTU, acesta a adăpostit aproximativ 1295 de străini, capacitatea totală de găzduire fiind de până la 200 de persoane. În prezent, în Centru se află aproximativ 100 de persoane. Cei mai mulţi refugiaţi care au tranzitat Centrul de Tranzit de la Timişoara au fost palestinieni (355), eritreeni (265), sudanezi (209) şi irakieni (181).

Informaţii suplimentare:
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara este administrat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări. Persoanele găzduite în Centru ben
eficiază de condiţii decente de trai şi de siguranţă, cu acces gratuit la consiliere juridică şi socială, precum şi la activităţi religioase. În cadrul Centrului există grădiniţe, zone de agrement şi spaţii în scop educativ. De la crearea acestuia, în Centru s-au născut 16 copii. CTU a înregistrat cel mai ridicat număr de refugiaţi relocaţi în anul 2009, când 323 de persoane au fost relocate în alte state. În martie 2013, CTU a înregistrat cea mai ridicată rată de noi sosiri de la înfiinţare, de 157 refugiaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii