Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua zi a vizitei secretarului de stat Daniel Ioniţă la Baku, Republica Azerbaidjan

ro

11 Mar, 2016 18:39 976 Marime text
În cea de-a doua zi a vizitei efectuate la Baku, la 11 martie 2016, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut convorbiri  la Parlamentul azer  (Milli Mejlis) cu o delegaţie a Comitetului pentru relaţii externe şi interparlamentare, condusă de Samad Seyidov, preşedintele acestei comisii, precum şi o întâlnire cu Azay Quliyev, preşedintele Grupului de Lucru Interparlamentar Azerbaidjan-România. Totodată, a susţinut o intervenție privind „Rolul, eforturile şi importanţa cooperării cu NATO” la deschiderea mesei rotunde organizate de Ambasada României în Republica Azerbaidjan pe tema relaţiilor de cooperare NATO - Azerbaidjan.
 
Discuţiile oficialului român cu reprezentanţii Parlamentului azer au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-azere şi susţinerea părţii azere pentru realizarea măsurilor incluse în Planul de Acţiuni subsumat Parteneriatului Strategic. Secretarul de stat Daniel Ioniță a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea dialogului politic la nivel parlamentar, evidenţiind rolul şi contribuţia acestuia pentru promovarea cooperării sectoriale româno-azere, cu precădere a relaţiilor economice, în special în domeniile energiei şi transporturilor. A evidențiat rolul complementar al diplomației parlamentare în realizarea proiectelor strategice cu participarea României și Azerbaidjanului, ce promovează inter-conectivitățile între Europa și Caucazul de Sud: în domeniul energetic - inter-conectorul de gaz lichefiat AGRI, iar în domeniul transporturilor de mărfuri coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, ce valorifică cea mai scurtă conexiune peste Marea Neagră între portul Constanța și porturile georgiene.
 
Oficialii azeri au exprimat dorinţa întăririi relaţiilor de colaborare cu Parlamentul României, precum şi la nivelul delegaţiilor naţionale participante la Adunările Parlamentare ale Consiliului Europei şi OSCE.
 
Cele două părţi au avut, de asemenea,  un schimb de vederi asupra situaţiei de securitate din regiune, cu un accent special asupra stadiului şi perspectivelor  de rezolvare a conflictelor înghețate, între care, cel din Nagorno Karabah are pentru Azerbaidjan o importanţă aparte.
 
În cadrul mesei rotunde pe tema relaţiilor de cooperare ale Azerbaidjanului cu NATO, secretarul de stat Daniel Ioniţă a manifestat susţinerea României pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat NATO-Azerbaidjan, reflectată inclusiv prin exercitarea celui de al patrulea mandat consecutiv de către Ambasada României în Azerbaidjan a rolului de Ambasada Punct de Contact NATO (CPE) în perioada 2015-2016.
Oficialul român a subliniat importanţa valorificării de către Azerbaidjan a tuturor oportunităţilor oferite de instrumentele parteneriatului cu NATO în perspectiva Summit-ului Aliat de la Varşovia din mai 2016.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii