Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este grav ANM nu exclude emitera codului roşu de caniculă pentru mâine

ro

06 Jul, 2015 17:07 2220 Marime text
Meteorologii au emis cod portocaliu şi cod galben de caniculă pentur mai multe judeţe din ţară, începând de marţi. Prezent la şedinţa Comandamentului de Urgenţă de la Guvern, directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că nu este exclus ca începând de miercuri să fie emisă avertizare COD ROŞU de caniculă pentru vestul României.
 
„Aş vrea sa fac două observaţii suplimentare faţă de informaţiile conţinute în cele două avertizări emise deja de ANM. Prima: judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla si marti şi miercuri sub cod portocaliu, două zile consecutiv, spre deosebire de judetele din est. Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe să fie emis COD ROSU pentru caniculă în cursul zilei de miercuri. De ce accentuez cu aceste judete, trebuie mare atentie pentru că miercucri noaptea vor fi emise cu siguranţă avertizari de descărcări electrice si furtuni foarte puternice, violente.

A doua observaţie, pe parcurul zilei de joi in sud şi est se va extinde codul galben de canicula şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni şi în sud-est. Ca o concluzie, există o parte bună a informaţiei că România va traversa o perioadă cu perioade scurte de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, e adevărat că acestea alternează cu instabilitate, dar partea bună este că nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei unde de o săptămână este cod roşu. Trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la temperaturi de 35 – 40 de grade, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioada grea pentru că este posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a declarat Ion Sandu, şeful ANM.

Potrivit meteorologului Silviu Grigore, miercuri se aşteaptă ca mercurul din termometre să urce până la 40 de grade Celsius în Oradea, Arad, Timişoara, şi 39 de grade Celsius în Alba Iulia, Satu Mare, Iaşi, Bacău. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii