Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O premieră pentru zona de sud-est a ţării, la Ovidius Clinical Hospital Intervenţie neurochirurgicală cu pacientul conştient

ro

03 Nov, 2016 00:00 12270 Marime text
O intervenţie chirurgicală de mare amploare a avut loc în cadrul Ovidius Clinical Hospital în luna august 2016, unde echipa de neurochirurgie specializată în neurochirurgie minim invazivă a realizat intervenţia neurochirurgicală cu pacientul conştient pe masa de operaţie. Echipa de neurochirurgie a lucrat îndeaproape cu echipa de anestezie şi terapie intensivă a spitalului, care a monitorizat în permanenţă starea pacientului, ce a fost conştient în mijlocul intervenţiei chirurgicale, pentru a monitoriza şi a testa în timp real integritatea semnalelor neurologice pentru mobilitate şi vorbire.
 
Pacientul, în vârstă de 27 de ani, a fost diagnosticat cu o tumoră în centrul motor, pe partea dreaptă a creierului, care comandă partea stângă a corpului pentru mobilitatea membrului superior şi inferior, precum şi capacitatea pacientului de a vorbi. Echipa medicală menţionează că a fost nevoie ca pacientul să fie conştient pe parcursul intervenţiei chirurgicale pentru a-şi putea mişca mâna stângă şi piciorul stâng şi să comunice cu cei din sala de operaţie, în vederea verificării în permanenţă a integrităţii capacităţilor motorii şi de vorbire ale pacientului.
 
Dr. Stelian Mociu, medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă (A.T.I.) în cadrul Ovidius Clinical Hospital, a coordonat anestezia pacientului, denumită „awake anaesthesia” sau „anestezie vigilă”, care a fost realizată cu un set de substanţe noi, în premieră pentru intervenţiile neurochirurgicale cu pacientul conştient realizate în România.

Aceste noi substanţe utilizate în timpul intervenţiei chirurgicale de către echipa de medici anestezişti previn durerea pacientului la nivel cerebral în timpul intervenţiei şi îl menţin conştient.
 
„În cadrul intervenþiei, s-a realizat un bloc neuromuscular de scalp, mai exact, o tehnicã de anestezie loco-regionalã, care are ca scop abolirea senzaþiei de durere la nivelul scalpului pentru realizarea craniotomiei. Aceastã tehnicã de anestezie a fost combinatã cu o analgo-sedare intravenoasã în infuzie continuã, care a fost mai profundã sau mai superficialã, în funcþie de necesitãþile intra-operatorii, ºi aici ne referim la comunicarea cu pacientul, unde medicul neurolog a avut un rol foarte important. Pe tot parcursul intervenþiei au fost monitorizate funcþiile vitale în mod invaziv ºi non-invaziv, pentru a se asigura integritatea funcþiilor pacientului”, explicã dr. Stelian Mociu, medic specialist în cadrul echipei de Anestezie şi Terapie Intensivă ce a coordonat procesul de anestezie a pacientului în timpul intervenţiei chirurgicale.
 
Pentru acest tip de intervenţie neurochirurgicală de amploare, medicul neurochirurg lucrează cu atenţie împreună cu medicul anestezist, pentru a putea determina dacă o intervenţie neurochirurgicală cu pacientul conştient este potrivită pentru situaţia medicală particulară a fiecărui pacient, astfel încât intervenţia să nu provoace disfuncţionalităţi creierului. Starea generală de sănătate a pacientului este un factor esenţial în determinarea tipului de anestezie ce poate fi utilizată în cadrul unei intervenţii chirurgicale de asemenea amploare şi dificultate.
 
Noutatea medicală constă în premiera acestui tip de intervenţie chirurgicală cu pacientul conştient, care nu a mai fost realizată în zona de sud-est a ţării până în prezent. Este o premieră, iar de acum, pacienţii pot beneficia de acest tip de intervenţie şi în această regiune, atunci când situaţia medicală a pacientului o impune.
 
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale şi medicale multiple, printre acestea numărându-se şi afecţiunile neurochirurgicale.
 
Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare şi mai modern spital privat din regiune
Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241 480400
Pentru mai multe detalii, vizitaţi: www.Ovidius-CH.ro  
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii