Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Montezuma și aurul aztecilor

ro

25 Sep, 2018 12:04 3931 Marime text
 Nenumărate legende despre aurul aztecilor au circulat de-a lungul timpului în întreaga lume, însă se pare că este cât se poate de adevărat faptul că Montezuma al II-lea a ascuns o uriașa comoară din calea căutătorilor spanioli, în jurul anului 1520 și nici până în ziua de astăzi nu se știe exact despre ce cantități ar fi fost vorba.
 Conform cărții ,,Istorii pierdute’’, scrisă de britanicul Joel Levy în 2006, se pare că Montezuma a făcut o uriașa greșeală, crezând că unul dintre conchistadorii spanioli ajunși în imperiul sau ar fi fost de fapt zeul Quetzalcoatl, divinitate a aztecilor despre care se credea că ar putea revendica într-o bună zi comori, artefacte sacre și alte lucruri aparținând poporului aztec.

 Teoria este confirmată și de către o parte din cronicile spaniole din acea vreme, care descriau bucuria cu care Montezuma l-ar fi primit pe Hernan Cortez, comandantul spaniolilor, oferindu-i acestuia multe daruri și promițându-i comori uriașe.
 Așa cum se întâmplă mereu în istorie, alte voci spun că de fapt Montezuma s-ar fi prefăcut atât de ospitalier, tocmai pentru a avea timp să ascundă comoara aztecilor în munții din nordul imperiului sud-american.

 Cert este că, odata ajunși în Tenochtitlan, capitala imperiului in trecut(Ciudad de Mexico în prezent), Cortez l-a sechestrat pe Montezuma în palatul de pe malul lacului Texcoco, cerându-i acestuia alte bogății, însă spaniolul a fost forțat să plece din Tenochtitlan de armata unui adversar.

Tot din cartea scrisă de Levy, aflăm că, după plecarea lui Cortez, oamenii acestuia au omorât mulți nobili azteci care se aflau în palat, iar indigenii au izolat palatul lui Montezuma, lăsându-i pe spanioli înăuntru (împreună cu Montezuma) fără apa și mâncare. Imediat după aceea, Montezuma a fost omorât, fără să se știe exact cum, iar peste o mie de conchistadori iberici și-au găsit și ei sfârșitul în mlaștină ce înconjura palatul, afundându-se în adâncuri cu tot cu comorile adunate, în noaptea ce avea să fie denumită ulterior Noche Triste.
 Uriașa comoară a aztecilor alături de zbuciumata istorie a lui Montezuma, au prins din nou viață în secolul nostru, odată cu lansarea jocului video The Treasures of Montezuma, ajuns la versiunea numărul 5 în 2015, sau cu slotul Montezuma, (dezvoltat de compania WMS) existent în oferta Vladcazino.

 Fără a fi avut parte de vreo ecranizare reusită pe marile ecrane, cei interesați de istoria strămoșilor mexicanilor pot urmări  documentarul ,,Montezuma’’ realizat de BBC in anul 2009, care a adunat până acum un milion de vizualizări, fiind notat cu 6.9 pe IMDB.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii