Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iconicul presso suferă din cauza consumului de capsule de cafea

ro

29 Aug, 2019 10:49 3804 Marime text
Iconicul presso suferă din cauza consumului de capsule de cafea

Cu design-ul său clasic și simplitatea sa, cafetiera presso italiană, cunoscută în limba română mai mult ca „presso(u)”, a fost multă vreme un element fix în casa amatorilor de cafea din toată lumea. O invenție italiană, cel puțin la fel de celebră în lume la fel ca pizza. Dar statutul său se vede tot mai amenințat de popularitatea crescândă a expresoarelor de cafea cu capsule.
 
Expresor cafea - oferte
 
Compania care se află în spatele modelului de presso moka original este compania Bialetti. Alfonso Bialetti a prezentat primul model de presso în 1933. Se pare că pressoul nu va ajunge să facă 100 de ani de succes, dat fiind că pierderile provocate de concurența modelelor de expresor de cafea cu capsule au dus la îndatorarea companiei Bialetti cu 68 de milioane de euro, ceea ce pune în pericol continuitatea afacerii.
 
Grupul Bialetti spune că a avut pierderi anuale de 12,3 milioane de euro la finalul lunii iunie și a scăzut mult în preferințele gospodăriilor din Italia și din restul lumii.
 
Expresor cafea - oferte
 
Consumul de caspule e în creștere, în timp ce cafeaua făcută la presso este tot mai puțin cerută pe piață. „Când vine vorba de distribuție pe scară largă, vânzările de capsule cresc în ritm alert, în timp ce cel de pressouri moka este în scădere, chiar și în Italia, unde 70% din familii dețin un presso”, a spus Francesca Arcuri, directoarea de comunicare a companiei italiene Filicori Zecchini, citată de Euronews.
 
Un studiu al companiei de analize de piață IRI arată că vânzările de cafea pentru cafetiere presso au scăzut cu 5,1% în 2017, comparativ cu anul anterior. Asta în timp ce vânzările de capsule pentru expresor au crescut cu 16,8%. Asta pentru că tot mai mulți iubitori de cafea preferă să dețină în casă un expresor de cafea.
Când cafetierele presso Moka au fost prezentate publicului, în anii 30, Europa era în Marea Recesiune. Invenția, considerată una iconică și care este expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York și la Muzeul de Științe din Londra, era destinată a da italienilor o alternativă accesibilă la ieșitul la cafea în oraș.
 
Când Renato, fiul marelui inventator al companiei Bialetti, a murit, în 2016, cenușa sa a fost depozitată într-un presso uriaș. Poate o metaforă a morții lente pe care o are și invenția lui Alfonso Bialetti, presso-ul moka.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii