Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zilele Francofoniei la Constanţa

ro

20 Mar, 2012 18:24 777 Marime text

Ziua Internaţională a Francofoniei, care se serbează anual pe 20 martie, este marcată şi la Constanţa. Alianţa Franceză din localitate organizează, pe tot parcursul săptămânii, o manifestări culturale cu acest prilej, alături de parteneri precum Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „Ovidius", Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria", Liceele „George Călinescu", „Lucian Blaga", „Ovidius", „Traian" şi Năvodari, ca şi Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, Asociaţia Elevilor Francofoni, Cinema Cityplex.

Astfel, astăzi, 20 martie, la Colegiul Naţional de Artă Regina Maria are loc spectacolul muzical literar „La Francofête", precedat de expoziţia dedicată celor 10 cuvinte ale Francofoniei, alese în fiecare an de partenerii francofoni. Pe 21 martie este organizat, la sediul Alianţei Franceze, cu începere de la ora 9.00, concursul internaţional de limbă franceză, „La Plume d'Or", sub patronajul Ministerului Francez al Culturii şi al Comunicării. De asemenea, în aceeaşi zi va avea loc o reuniune a francofonilor şi francofililor constănţeni la Liceul „Carol", la ora 17.00. Evenimentele vor continua până la sfârşitul săptămânii, conform tabelului de activităţi ataşat, cu mese rotunde, expoziţii tematice, mini-spectacole, concursuri şi o sesiune de comunicări ştiinţifice.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf, a declarat că limba franceză reprezintă şansa de „a putea experimenta, în mod concret, graţie literaturii, cântecului, artelor spectacolului, tot ceea ce diversitatea exprimărilor culturale are mai stimulant, mai ofertant, mai fecund." Acesta a mai adăugat că franceza „este şansa de a forma reţele performante de cadre didactice universitare, de cercetători, de experţi, de profesionişti, de primari, de parlamentari, pentru ca dialogul şi cooperarea în serviciul dezvoltării durabile să nu mai ţină doar de deciziile Statelor, ci de angajarea militantă a popoarelor, a societăţii civile, a cetăţenilor", încheind cu o urare optimistă şi sinceră: „Fie ca această Zi Internaţională a Francofoniei să constituie deci ocazia pentru a sărbători, cu bucurie şi speranţă, şansa, voinţa şi mândria noastră de a vorbi limba franceză."

Franceza este vorbită de 80 de milioane de oameni ca limbă maternă, 190 de milioane ca limbă secundară și de încă aproximativ 200 de milioane ca limbă străină. Este o limbă oficială în 29 de țări, majoritatea formând cea ce se numește, în franceză, La Francophonie, comunitatea țărilor vorbitoare de limba franceză. Este o limbă oficială în toate agențiile ONU și un număr mare de organizații internaționale. Potrivit Uniunii Europene, 129 de milioane (26% din cei 497,198,740) de oameni în cele 27 state membre vorbesc franceza, dintre care 65 de milioane(12%) sunt vorbitori nativi și 69 milioane (14%) o vorbesc ca limbă secundară sau limbă străină, ceea ce o face a 3-a cea mai vorbită limbă secundară din Uniune, după germană și engleză, potrivit Wikipedia.

Organizația Internațională a Francofoniei este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state și guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, două cu statutul de membru asociat și 13 cu statutul de observator. România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al comunității statelor și guvernelor având în comun limba franceză în 1993.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii