Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Starea sănătății orale în România – cifre

ro

28 Apr, 2013 19:02 807 Marime text
Campania a fost creată în contextul unei nevoi reale de informație despre igiena orală corectă. Conform unui studiu realizat de către IPSOS în mai 2012[1], 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecțiune (71%). 4 din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respirație urât mirositoare și dinți sensibili.

Deși majoritatea românilor susțin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că își periază dinții de două ori pe zi (deși nu imediat înainte de a merge la culcare), studii de piață[2] arată că românii consumă de fapt puțin peste 1 tub de pastă de dinți pe an (media națională) și aproape 2 tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinți la aproape 6 ani.

De asemenea, studiile de piață arată să se folosește în medie, la nivel urban, aceeași periuță de dinți timp de 1,5 ani.

Vizita la medicul dentist
Deși 80% dintre români au probleme dentare, aceștia au indicat o puternică reticență față de mersul la dentist – 49% nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an, în timp ce doar 29% au mers la cabinet pentru un control. Există încă un procent de 9% dintre români care nu au mers niciodată la dentist. 69% dintre respondenți au declarat că merg la dentist doar atunci când au probleme, iar 64% amână uneori tratamentele medicale sau vizitele, motivând că acestea sunt prea scumpe.

Românii nu sunt încă familiari cu tratamentele specializate disponibile și nu știu cum să își extindă igiena dentară dincolo de simpla periere cu pastă de dinți obișnuită. Cei mai mulți dintre ei (81%) nu au urmat niciun tratament atunci când s-au confruntat cu dureri intense și peste 40% dintre cei cu dinți sensibili nu au făcut nimic pentru a-și trata problemele. Doar 15% dintre respondenți folosesc pastă de dinți specializată, iar 25% nu au putut menționa niciun rol pentru ața dentară.

În ciuda acestor probleme, 80% dintre respondenți declară că sunt mulțumiți de starea lor de sănătate, o explicație fiind așteptările reduse privind sănătatea orală. Majoritatea asociază sănătatea orală cu păstrarea dinților naturali (80%), lipsa cariilor (75%) sau dinții albi (46%), dar fără a lua în serios alte probleme, cum ar fi placa bacteriană, dinții sensibili, respirația neplăcută sau problemele gingiilor.
[1] Studiu IPSOS Îngrijirea orală, utlilizare și atitudini; mai 2012; în România – aplicat pe un eșantion de 500 de persoane, barbați și femei,  18-65 de ani, urban (reprezentativitate națională la nivel urban).
[2] Studiu Nielsen 2012
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii