Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul şi traducătorul Jan Cornelius îşi prezintă ultimul său volum la ICR Berlin

ro

17 Jan, 2012 00:02 528 Marime text
ICR Berlin îşi deschide seria de prezentări de carte a lunii ianuarie cu volumul Despre Google, Dumnezeu şi lume al lui Jan Cornelius. Lectura va avea loc vineri, 20 ianuarie 2012, orele 19.00 la sediul institutului.
Cunoscut publicului german ca traducător în germană al scriitorilor Dan Lungu (romanele Sunt o babă comunistă şi Cum să uiţi o femeie) şi Matei Vişniec (Omul-Pubelă), Jan Cornelius este el însuşi autorul a numeroase satirice şi umoristice şi nu în ultimul rând, autor de cărţi pentru copii. Volumul Despre Google, Dumnezeu şi lume a apărut în anul 2011 la Editura Pop şi poate fi definit ca un jurnal în care scriitorul descrie cu mult umor şi ironie fină impresiile sale despre Vest şi Est.
„În cea mai frumoasă tradiţie Heine-Tucholksky-Kishon Jan Cornelius trece în revistă viaţa de zi cu zi, cu modele şi neajunsurile ei, pentru a stârni râsul, dar şi pentru a stimula gândirea publicului. Cu umorul său de limbaj, originarul din România creează cu succes nişte piese admirabile, în linia artei satirice a renumiţilor săi predecesori." (West-Deutscher Rundfunk)
"Ce ar fi umorul german fără donatorii săi din est? Marii umorişti germani provin fie din familii evreieşti sau din Balcania sau Livonia, indiferent că se numesc Tucholsky, Roda Roda, Heine, Gernhardt sau F. K. Waechter. Jan Cornelius vine din Banat şi se mulţumeşte astăzi cu Düsseldorf-ul. Din observaţiile sale fine îl auzim pe Svejk şi pe Soscenko, şi pentru ca Jan Cornelius l-a câştigat pentru ilustraţii şi pe Miroslav Bartak, autorul de cartoons fără cuvinte, amestecul de absurd şi comic este perfect." (Matthias Biskupek, Eulenspiegel)

Jan Cornelius- născut în 1950 la Reşiţa, în România, este un scriitor german de origine română şi publicist. Cornelius trăieşte din 1977 la Düsseldorf. A studiat franceza şi engleza, a lucrat ca profesor la Duisburg şi Düsseldorf. Jan Cornelius scrie proză satirico-umoristică, cărţi pentru copii şi texte de cabaret. Lucrează la reviste satirice (Eulenspiegel, Nebelspalter) şi scrie satire, glosse, piese radiofonice pentru diferite posturi de radio, în principal pentru Westdeutscher Rundfunk.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe www.facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii