Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti va sustine eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada

ro

24 Oct, 2012 23:29 656 Marime text

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Canada, va efectua o vizita oficiala in Canada in perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2012 in cadrul careia parlamentarii europeni vor avea numeroase intalniri cu oficiali canadieni. Scopul acestei delegatii este evaluarea relatiilor UE cu Canada, entitati care si-au recunoscut reciproc calitatea de partener strategic, UE in ansamblul sau reprezentand cel de-al doilea partener comercial al Canadei si cea de-a doua sursa de investitii straine directe in economia canadiana, precum si a relatiilor de colaborare intre europarlamentari si parlamentarii canadieni.

De interes prioritar in relatia UE Canada sunt urmatoarele teme: parteneriatul economic (lansarea de negocieri privind un Acord economic si comercial cuprinzator-CETA- avand loc in 2009), asumarea de masuri in vederea prezervarii mediului, parteneriatul energetic, problemele pacii si securitatii, combaterea terorismului, neproliferarea, dezarmarea si controlul armelor.

"Pentru Romania vizita este importanta mai ales din punctul de vedere al relatiilor bilaterale in serviciul cetatenilor, in principal chestiunea respectarii de catre Canada a principiului reciprocitatii in materie de vize, de vreme ce in prezent Canada isi mentine regimul de vize fata de trei state membre UE, respectiv Romania, Bulgaria si Cehia, in timp ce Romania a renuntat la obligativitatea vizelor pentru cetatenii canadieni", a declarat doamna Cliveti.

"Rolul meu in aceasta delegatie este sa pledez pentru eliminarea vizelor fata de cetatenii europeni romani, opinia publica romaneasca fiind dezamagita de persistenta regimului de vize pe care partea canadiana ni-l impune inca, libera circulatie fiind unul dintre principiile fundamentale pe care s-a cladit si consolidat relatia EU-Canada. Romania indeplineste toate criteriile canadiene specifice, cel putin in aceeasi masura cu tarile membre sau nemembre ale UE ai caror cetateni nu sunt supusi obligatiei obtinerii de vize canadiene", a afirmat europarlamentarul PSD.

"In Canada a intrat recent in vigoare legea pentru protejarea sistemului de imigrare, lege careia i s-a acordat o perioada de gratie in vederea evaluarii impactului acesteia asupra solicitarilor false de azil, fara ca sa existe indicii in legatura cu intentia de schimbare a politicii de impunere a vizelor pentru cetatenii unor state, inclusiv Romania. Voi profita de aceasta vizita pentru a face toate demersurile necesare pentru clarificarea si solutionarea in cel mai scurt timp posibil a acestei probleme a cetatenilor romani", a declarat europarlamentarul roman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii