Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul comun al Preşedinţilor ILAC şi IAF Ziua Mondială a Acreditării 2013

ro

10 Jun, 2013 23:56 868 Marime text
Acreditarea: Facilitează Comerţul Mondial

Ziua Mondială a Acreditării este 9 iunie 2013 şi în acest an acentul se pune pe importanţa pe care rolul acreditării îl joacă în facilitarea comerţului în întreaga lume, atât în interiorul cât și în afara frontierelor naționale.

În prezent, globalizarea înseamnă că cei mai mulţi dintre noi se bucură și se bazează pe un număr și o gamă largă de produse şi servicii provenite din afara graniţelor. Comerțul internațional reprezintă o parte semnificativă a produsului intern brut al celor mai multe ţări - cele mai recente cifre furnizate de Organizația Mondială a Comerțului (pentru 2011) arătând că valoarea în dolari a comerțului mondial cu mărfuri este de 18.2 miliarde de dolari, iar valoarea exporturilor mondiale de servicii comerciale este de 4.1 miliarde de dolari. În același timp, toate țările, și toate sectoarele de piață, au înregistrat o creștere a numărului de
reglementări tehnice voluntare și obligatorii, standarde, proceduri de inspecție, certificare şi încercare. În general, acestea sunt introduse pentru a satisface cerințele legitime de calitate și de securitate pe care consumatorii, întreprinderile, autoritățile de reglementare și alte organizații le au faţă de bunuri și servicii, indiferent de țara lor de origine.
Este vital, nu numai pentru persoane fizice și organizații, ci şi pentru sănătatea economică la nivel național și internațional, ca produsele și serviciile să poată trece frontierele pentru a satisface cererea la nivel mondial, fără a provoca un risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor sau a mediului.
Dar, în aceste condiții economice pline de provocări, este de asemenea vital ca aceste reglementări și standarde - care pot varia de la țară la țară – să nu fie prohibitiv de costisitoare sau împovărătoare pentru mediul de afaceri și ca acestea să nu reprezinte bariere tehnice care să împiedice accesul la piețele interne sau oportunitățile de export.
Evaluarea conformității acreditată este un instrument care ajută companiile nu numai să se conformeze efectiv și eficient cu reglementările și standardele, dar, de asemenea, să obţină şi un avantaj competitiv din aceasta, care să le permită extinderea pe noi piețe. Funcţionând în interes public, în toate sectoarele de piaţă, acreditarea determină competența tehnică, fiabilitatea și integritatea organismelor de evaluare a conformității, care sunt organizații care verifică conformitatea și conformarea cu standardele și reglementările prin încercare, verificare, inspecţie și etalonare. Acreditarea realizează acest lucru printr-un proces de evaluare 2 transparentă și imparțială faţă de standardele recunoscute la nivel internațional și faţă de alte
cerințe.

Întreprinderile care furnizează sau primesc rezultatele evaluării conformității acreditate pot furniza dovezi credibile de conformare cu standardele internaționale, care pot fi utilizate pentru a le distinge de concurenții lor. Într-adevăr, un număr tot mai mare de organizații, atât în sectorul public cât și privat solicită încercări, inspecţii sau certificări acreditate, ca o condiție prealabilă în cadrul licitațiilor pentru obţinerea contractelor.

Suplimentar față de creșterea piețelor potențiale, evaluarea conformității acreditată poate salva, în alte moduri, timpul şi banii cheltuiţi de mediul de afaceri. De exemplu, prin furnizarea unui cadru pe baza căruia aceştia pot face alegeri eficiente și informate cu privire la furnizori, permițându-le mai mult timp să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. Mai mult, cum acreditarea este recunoscută pe plan internațional, aceasta poate deschide ușile atât pe piaţă internă cât şi pe piaţa internaţională.

Scopul principal al IAF și ILAC este de a stabili acorduri multilaterale între organismele de acreditare membre, pe baza evaluării și acceptării reciproce a sistemelor de acreditare. Aceste aranjamente sporesc acceptarea produselor și serviciilor la nivel transfrontalier prin eliminarea necesității de a efectua încercări, inspecții sau certificări suplimentare, de fiecare dată când
produsele/serviciile sunt realizate într-o altă ţară. Acest lucru ajută la reducerea birocrației și a costurilor suportate de mediul de afaceri și contribuie la eficiența operațională. Prin urmare, acreditarea acționează ca un catalizator pentru economiile naționale în două moduri - prin a ajuta companiile autohtone să câştige teren în mediul de afaceri la nivel internaţional și prin
promovarea încrederii în importurile din alte țări.

Acordurile multilaterale oferă, de asemenea, guvernelor și autorităților de reglementare, o recunoaştere pe plan internațional prin care este demonstrată conformitatea cu standardele și alte cerințe. Conferind încredere în procesul de evaluare a conformității, prin susţinerea oferită de acreditare, standardele pot fi utilizate pentru a furniza o abordare mai facilă a dpomeniului reglementat, care la rândul său ar conduce la proceduri mai puţin birocratice pentru mediul de afaceri.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Acreditării vor avea loc în peste 90 de țări evenimente majore, campanii de presă, workshop-uri şi seminarii, pentru a crește gradul de conștientizare a valorii pe care o are acreditarea în susținerea comerțului global. Pentru mai multe detalii, contactați organsimele locale de acreditare.
Pentru a sărbători această zi, o broșură de promovare este disponibilă pentru descărcare pe paginile de web ale ILAC și IAF.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii