Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MESAJUL domnului Stephen Patoray, director BIML, şi al domnului Martin Milton, director BIPM, cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei 2013

ro

10 Jun, 2013 17:56 1054 Marime text
Măsurările în viaţa cotidiană

Opriţi-vă o clipă şi gândiţi-vă la o zi obişnuită, la ziua de ieri, de exemplu. De câte ori aţi făcut un lucru care trebuie măsurat? În mod normal nu v-aţi pune o astfel de întrebare, dar gândiţi-vă puţin. V-aţi uitat cumva la ceas (aţi măsurat timpul), aţi cumpărat alimente sau alte produse (aţi măsurat masa), aţi făcut plinul maşinii (aţi măsurat volumul) sau v-aţi verificat tensiunea arterială (aţi măsurat presiunea)? Toate aceste activităţi cotidiene, alături de multe altele, implică efectuarea unor măsurări cu care suntem atât de obişnuiţi încât nici nu le mai dăm atenţie.
Există mai multe aspecte legate de utilizarea acestor măsurări. Noi luăm decizii în funcţie de rezultatele lor, la fel de firesc şi automat cum apăsăm pedala de frână când depăşim viteza legală sau cum reducem consumul de zahăr când avem un nivel al glicemiei prea ridicat. Preţul multor produse pe care le cumpărăm – fie că este vorba de electricitate, apă, alimente, combustibil, ca să dăm câteva exemple – se calculează pe baza unor măsurări.
S-ar putea să fiţi surprinşi cât de importante sunt măsurările exacte în viaţa dumneavoastră cotidiană. Uneori reflectăm la această chestiune în mod conştient, dar de cele mai multe ori măsurările fac parte integrantă din viaţa noastră într-atât încât ne bazăm pe ele fără să le mai observăm. Totuşi, dat fiind rolul pe care îl joacă azi tehnologiile moderne, este necesară îmbunătăţirea exactităţii şi fiabilităţii măsurărilor. Poate că numai aceia dintre noi care lucrează în domeniul măsurărilor ştiu cât de mult se bazează lumea înaltei tehnologii pe sistemul metrologic internaţional care, la rândul său, ne permite să efectuăm într-o manieră fiabilă măsurările de care avem nevoie.
În calitate de directori ai celor două organizații internaţionale de metrologie (BIPM şi BIML), obiectivul nostru este să colaborăm cu dumneavoastră pentru a promova rolul esențial pe care îl joacă metrologia în viața fiecăruia dintre noi. 20 mai, dată aniversară a semnării Convenţiei Metrului în 1875, este ziua când comunitatea mondială a metrologiei sărbătoreşte Ziua Mondială a metrologiei. În 2013, am ales ca temă Măsurările în viaţa cotidiană pentru a atrage atenţia asupra impactului măsurărilor în viaţa noastră de zi cu zi.
Sărbătoriţi alături de noi Ziua mondială a metrologiei 2013: îi invităm pe cei implicaţi în domeniul metrologiei să comemoreze împreună cu noi această dată importantă şi să ne ajute să promovăm rolul organizaţiilor interguvernamentale şi naţionale care acţionează pentru binele nostru, al tuturor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii