Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kultur Shock - de 1 Mai, în Vama Veche Joan Baez, refugiatul bosniac şi american dream

ro

29 Apr, 2013 12:45 1129 Marime text
Fondatorul trupei de balkan gypsy punk metal Kultur Shock - care va concerta de 1 Mai în Vama Veche (La Copac, fostul Zapata) împreună cu Nişte Băieţi şi Just Another Lie - este un fost refugiat bosniac ajuns în SUA cu ajutorul faimoasei Joan Baez.

Srdjan "Gino" Yevdjevich trăia, la începutul anilor ‘90, o viaţă destul de frumoasă în Sarajevo. Cînta de cînd avea 16 ani şi ajunsese deja celebru pe plan local. Trupa lui de atunci, Gino Banana, vînduse deja peste 50.000 de discuri, iar Gino era vedetă. Avea deja două apartamente şi o casă la munte, ceea ce pentru un tînăr bosniac de 28 de ani nu era puţin lucru.

Apoi a venit războiul. “Am petrecut trei ani fără apă curentă, electricitate şi fără bani. Dar nu-mi pare rău deloc după nici unul din ei!”, spune Gino într-un interviu acordat în Seattle, în 2002, la şase ani după înfiinţarea formaţiei Kultur Shock.

În 1993, în plin asediu, cîntăreaţa americană Joan Baez, cea supranumită “conştiinţa anilor ‘60”, călătoreşte pe frontul din Bosnia-Herţegovina, pe atunci regiune a Iugoslaviei, la invitaţia adresată de Refugees International şi sponsorizată de Fundaţia Soros. Joan Baez a fost primul mare artist care a acceptat să cînte în Sarajevo de la izbucnirea războiului civil iugoslav. Aici îl întîlneşte pe Srdjan "Gino" Yevdjevich. Îl ia cu ea în Statele Unite sub un pretext cultural oarecare şi îl susţine o perioadă, încurajîndu-l să-şi continue proiectele muzicale. Asta cu toate că trupa lui, Gino Banana dispăruse o dată cu plecare sa din Sarajevo.

În 1996, Gino înfiinţează Kultur Shock în Seattle (US), împreună cu alţi refugiaţi politic din Europa de Est, mai mult în glumă, ca şi trupă acustică, un quartet electric folk tradiţional. Se repoziţionează însă din mers, trecînd pe rock, la insistenţele şi recomandările lui Krist Novoselic, basistul de la Nirvana, el însuşi copilul unor emigranţi croaţi în SUA.

Srdjan "Gino" Yevdjevich explică: “Kultur Shock nu cîntă despre inimi frînte şi flori, ci despre viaţa de zi cu zi, despre încrederea că aceasta o să fie mai bună decît este acum. Punk-ul descrie îndîrjirea noastră de a lupta pentru ideile în care credem. Melodiile cu tentă balcanică sînt vocea celor de care aparţinem şi noi şi pe care acum îi reprezentăm. Iar partea de metal este our rage against the machine”.



-----------------------------------

Trupa de balkan gypsy punk metal Kultur Shock va concerta de 1 mai în Vama Veche (La Copac, fostul Zapata) în cadrul turneului Grandpa Guru Knows It All European Tour 2013.

Alături de ei vor mai urca pe scenă Nişte Băieţi şi Just Another Lie.

Kultur Shock are o componenţă foarte diversă şi s-a specializat într-un amestec de rock metal şi punk cu puternice influenţe balcanice. De-a lungul celor 12 ani a susţinut peste 600 de concerte şi a fost comparată cu trupe precum Manu Chao şi Gogol Bordello.
Grandpa Guru Knows It All European Tour 2013 este un turneu care începe pe 27 aprilie, la Salonic (Grecia). Trupa Kultur Shock va străbate apoi Bulgaria, România (Vama Veche şi Cluj), Ungaria, Slovenia, Croaţia, Serbia, Austria, Germania, Cehia, şi se va termina la finele lui mai în Istanbul (Turcia).

Data: pe 1 Mai, Ziua Internaţională a Nemuncii din România
Locul: La Copac (în spate la Bibi, fostul Zapata), Vama Veche
Intrarea: ora 21.00
Preţul: să vedem ce se poate face...
 
-----------------------------------

Discografie Kultur Shock:
 
2012 - Tales of Grandpa Guru, Vol.1
2011 - Ministry of Kultur
2009 - Integration
2007 - Live in Europe
2006 - We Came to Take Your Jobs Away
2004 - Kultura Diktatura
2001 - Fucc the I.N.S
1999 - Live in Amerika
 
 
Componenţă actuală Kultur Shock:

Gino Yevdjevich - vocal, percuție
Val Kiossovski - chitară, vocal
Chris Stromquist - tobe, percuție
Paris Hurley - vioară, vocal
Guy M. Davis - bass, vocal           
Amy Denio - saxofon/clarinet, vocal
 
 
Foşti membri ai trupei:

Mario Butkovic
Borislav Iochev
Kevin Nortness
Brad Houser
Matty Noble
 
-----------------------------------

Referinţe online:

Kultur Shock pe Facebook
Kultur Shock - official site
Kultur Shock - pe MySpace
Kultur Shock - pe YouTube
 
Just Another Lie pe Facebook
Just Another Lie - albumul (listen/download)
 
La Copac (Vama Veche) pe Facebook
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii