Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:46 28 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Femeile musulmane mergeau pe ascuns să vadă filmul" „Izvorul femeilor", de vineri în cinematografe

ro

29 Mar, 2012 22:39 769 Marime text
La avanpremiera românească a filmului, regizorul Radu Mihăileanu a fost aplaudat minute bune de o sală plină până la refuz, cu spectatori care au stat și pe jos, şi a răspuns cu umor întrebărilor venite din public. „Izvorul femeilor"/ „La source des femmes", cel mai recent film al regizorului franco-român Radu Mihăileanu, intră de mâine în cinematografe, distribuit de Independenţa Film, iar în prima săptămână va rula la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Glendale Studio, Elvira Popescu, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza (în București), Cinema City (Cluj) și Cityplex (Constanța). „Izvorul femeilor" a fost prezentat în premieră mondială anul acesta în competiția de la Cannes.

Emoţionat de reacţia publicului românesc şi asaltat de întrebări, Radu Mihăileanu a spus povestea din spatele filmărilor care au durat 11 săptămâni. „Izvorul femeilor" este un „omagiu adus femeilor arabe şi, de fapt, femeilor în general", spune Mihăileanu. Inspirat de o poveste reală care s-a petrecut în Turcia în 2001, filmul relatează o întâmplare dintr-un sat din Maroc în care tradiția locului spune că femeile trebuie să aducă apă în fiecare zi dintr-un izvor săpat în munte. Revoltate de accidentele repetate care s-au întâmplat de-a lungul timpului, femeile musulmane, conduse de Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă non-conformistă, intră într-o grevă a iubirii și a sexului pentru a-i determina pe bărbaţi să preia responsabilitatea aducerii apei în sat.

Mihăileanu a povestit că, după premiera internaţională a filmului din Maroc, s-a întâlnit pe stradă cu femei care l-au recunoscut şi care i-au mărturisit că au văzut filmul de patru ori. „Prima dată se duseseră să îl vadă singure, pe ascuns, a doua oară împreună cu soţii, a treia oară cu socrii, şi apoi împreună cu părinţii şi copiii". La premiera din Paris, filmul a fost transmis prin satelit în patru ţări arabe şi apoi şi în Arabia Saudită, fără a fi cenzurat. „Dar visul meu este ca filmul acesta să fie furat de pe internet de fiecare femeie arabă", a adăugat cu umor Mihăileanu.

Întrebat despre actorii care au jucat în film, regizorul a afirmat că majoritatea dintre ei sunt profesionişti, dar sunt şi oameni care chiar locuiesc în satul în care a filmat pentru că „era imposibil să nu le filmez frumuseţea". Despre Leila Bekhti, actriţa principală a filmului, Mihăileanu a mărturisit că este o bună prietenă de-a sa şi că a scris rolul special pentru ea. La fel, Hafsia Herzi („La Graine et le Mulet" - premiul César pentru cel mai bun film francez 2008 şi Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, 2007), interpreta rolului Loubnei din „Izvorul femeilor", este o altă prietenă bună a regizorului.

Mihăileanu i-a adus de asemena un omagiu actorului ce a interpretat rolul tatălui în film, despre care a mărturisit că este atât de expresiv încât este de ajuns să filmezi un singur prim-plan al lui pentru a spune o întreagă poveste. Dar, cel mai important, regizorul a afirmat emoţionat că actorul palestinian Saleh Bakri, interpretul rolului principal masculin în film, i-a devenit pe parcurs ca un frate şi că el, ca evreu, speră ca împreună cu acesta să înceapă „să construiască pacea, chiar dacă doar în mintea noastră".

Răpunzând la o întrebare despre interesul său pentru diferitele culturi ale lumii, manifestat în filmele sale, Radu Mihăileanu a spus că este un „călător" şi că, după ce se apropie de o cultură şi devine familiar cu ea, își dorește să cunoască și alte culturi, adăugând că următorul său film va trata un subiect legat de cultura Maasai.

Proiecția specială a avut loc la cinema Studio și a deschis ediţia a opta a Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti".

Radu Mihăileanu a primit săptămâna trecută premiul Lux Mundi din partea Radio România Cultural.

„Izvorul femeilor" a fost numit de publicaţia americană de specialitate „The Hollywood Reporter" - „o mostră semnificativă de cinema mondial cu priză la public, o fabulă modernă a zilelor noastre, ce explorează emanciparea femeilor în lumea arabă".

„Pelicula, ce are o imagine luxuriantă şi plină de culoare şi amestecă melodrama, comedia de public larg, un mesaj puternic şi exotismul Orientului Mijlociu, va seduce publicul non-discriminatoriu şi va creşte popularitatea interesului actual pentru revoluţiile nord-africane", notează publicaţia americană „Variety."

______________________________________________________________________________________________

Despre Radu Mihăileanu

Radu Mihăileanu a absolvit institutul de cinematografie IDHEC din Paris şi a debutat în 1993 cu lungmetrajul „Trahir". Filmele sale au câştigat numeroase premii la festivaluri internaţionale de clasă A. „Train de Vie" (1998) primea premiul FIPRESCI la ediţia din 1998 a Festivalului de Film de la Veneţia. „Va, Vis et Deviens" (2005) a luat César-ul pentru cel mai bun scenariu, acelaşi film aducându-i în 2005 încă trei premii la Festivalul de Film de la Berlin: Premiul juriului ecumenic, Label Europa Cinemas şi Panorama Audience Award. În 2011, „Le Concert" era nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, după ce în 2010 primise César-ul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Despre Independența Film

Independența Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase, pelicule ca "Todo sobre mi madre", "Trainspotting", "Melancholia", "Amélie", "In The Mood for Love", "Vicky Cristina Barcelona", "Dogville" etc.

Ti-a placut articolul?

Comentarii