Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CPE lansează studiul „Speranţe, la vânzare" Cercetarea calitativă evidenţiază factorii care cresc riscul de trafic de persoane

ro

22 Jun, 2012 19:26 1483 Marime text
CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate lansează „Speranţe, la vânzare", o cercetare calitativă privind traficul de persoane în vederea exploatării sexuale în România şi Italia, în perioada 2007-2011. Analiza face parte din proiectul "AnimaNova - Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate", proiect finanţat din Fondul Social European, prin POSDRU şi implementat de către CPE în parteneriat cu 5 organizaţii din Italia si cu Federaţia Filantropia.

Scopul raportului este acela de a dobândi o mai bună întelegere a dinamicii si a caracteristicilor fenomenului de trafic de persoane în România, în general, si a traficului în vederea exploatării sexuale, în special, în perioada post-aderare la Uniunea Europeană.

„Cercetarea oferă informatii despre factorii de vulnerabilitate care cresc riscul de trafic. În multe dintre cazurile la care am avut acces, a fost vorba, dincolo de lipsa oportunitătilor economice, de existenta unor familii disfunctionale. În aceste familii, abuzul si violenta împotriva femeilor si a copiilor, lipsa de afectivitate si de îngrijire fizică si emotională s-au "normalizat", au devenit parte firească din viată. Însă acestea au consecinte negative foarte puternice la nivelul adolescentelor si tinerelor cu vârste cuprinse între 14 si 25 de ani, grupul cel mai afectat de exploatare sexuală în prezent", a declarat Livia Aninoşanu, Directoare de Programe a CPE.

Statistici privind victimele traficului în România

Conform Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, rezultatele Analizei privind situaţia victimelor identificate în primul semestru din 2011 arată că:

 fenomenul este în creştere, numărul victimelor identificate fiind cu 29% mai mare faţă de cel al victimelor identificate în 2010, raportat la aceeaşi perioadă;

 jumatate dintre victimele exploatate sexual au fost minore;

 victimele cu vârsta între 14-25 ani sunt predominant femei exploatate sexual, iar cele cu vârsta între 25-40 ani sunt predominant bărbaţi exploataţi prin muncă;

 34% din totalul victimelor identificate au fost exploatate intern, în România; principalele ţări de destinaţie pentru traficul extern au fost Spania, Germania, Italia, Cehia şi Grecia;

 recrutarea s-a produs în special prin relaţie directă cu traficanţii, aceştia fiind parte a reţelei specifice de "suport" a victimelor, respectiv cunoştinte, prieteni, vecini, rude;

 principalele modalităţi de constrângere au fost: abuzul emotional (24% cazuri), abuzul fizic (23% cazuri) şi abuzul sexual (19% cazuri).

„O simplă privire asupra datelor statistice evidenţiază că persoanele de gen feminin sunt constant mai numeroase ca victime identificate ale traficului, iar principala formă de exploatare este cea sexuală. De asemenea, traficul intern ia amploare, victimele identificate fiind preponderent de gen feminin şi exploatate sexual. Foarte îngrijorător este faptul că, în primul semestru al anului 2011, jumătate dintre victimele exploatate sexual au fost minore, o noutate faţă de anul precedent", a declarat Louis Ulrich, sociolog în cadrul CPE.

În urma interviurilor cu respondenţii, a reiesit că intrarea în capcana traficantilor se petrece ca rezultat al unor factori multipli - sociali, familiali sau de context. Contextul familial disfunctional (violenta fizică si verbală, inclusiv abuzuri sexuale, indiferenţa faţă de victima potenţială) poate conduce la dezvoltarea afectiunii victimei fată de traficantul perceput în mod gresit drept prieten (cel care manipulează, răspunzând la nevoile imediate de iubire şi protectie a potenţialei victime). Motivatia economică, dorinta de a-si ajuta familia si dificultatea de împlinire a aspiratiilor individuale sunt, de asemenea, factori importanţi în cresterea vulnerabilitătii la trafic.

Colectarea datelor a avut loc în perioada mai - noiembrie 2011. În cadrul cercetării, au fost intervievaţi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai organizatiilor neguvernamentale cu expertiză în domeniu (45 de interviuri realizate în România şi 55 de interviuri realizate în Italia), precum şi persoane traficate în scopul exploatării sexuale, beneficiare ale unor programe de protecţie socială (17 interviuri în România şi 9 interviuri în Italia).

Pentru informatii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Luminita Malanca, luminita.malanca@graffitipr.ro +4 021 316 02 12

GRAFFITI PR

Despre CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate

CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate este o organizaţie neguvernamentală care promovează egalitatea de gen, dezvoltând programe în domenii precum egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, traficul de persoane, violenţa în familie, diferenţele de gen în educaţie şi sănătate, managementul diversităţii. CPE iniţiază cercetări sociologice şi campanii anti-discriminare şi oferă formare şi consultanţă pentru ONGuri, autorităţi publice și companii. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi www.cpe.ro.

Despre AnimaNova

Proiectul pune în legătură actori-cheie din România în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi integrării persoanelor traficate pe piaţa muncii, facilitând lucrul împreună al acestora şi asigurându-le schimburi de experienţă şi informaţii cu organisme similare din Italia.

Activităţile proiectului se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani şi sunt realizate în parteneriat cu 5 organizaţii din Italia: PARSEC - Associazione ricerca e interventi sociali - Roma, Fondazione Giacomo Brodolini - Roma, Expert Italia - Milano, Esprit Soc. - Firenze, AGEFORM S.C.A.R.L - Bologna şi cu Federaţia Filantropia, Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii