Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

27 Mar, 2013 20:16 826 Marime text
 Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Sălaj,  au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în  săvârşirea infracţiunilor de  cămătărie şi şantaj.

        Gruparea era constituită pe criterii de tip etnic şi familial, inculpaţii fiind cetăţeni români de etnie rromă,  între aceştia existând relaţii de rudenie de gradele I sau II.

        Membrii grupării acordau împrumuturi cu camătă unor persoane de pe raza oraşului Jibou, judeţul Sălaj, percepând dobânzi de 100% pe lună.

        Procurorii D.I.I.C.O.T au identificat până la acest moment un număr de 80 de persoane, victime ale grupului de crimă organizată.       

        Sumele de bani împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate prin ameninţări şi acte de violenţă, îndreptate atât împotriva debitorilor cât şi a familiilor acestora.

         În situaţia în care victimele nu reuşeau să plătească dobânzile aferente, acestea erau obligate să semneze procuri notariale, prin care renunţau în favoarea inculpaţilor la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament / întreţinere, pensii de handicap precum şi alte ajutoare sociale.

         Sumele de bani erau recuperate de către inculpaţi cu ajutorul a doi funcţionari din cadrul Oficiului Poştal Jibou, care îi informau despre data la care se fac plăţile şi le remiteau sumele de bani, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu. Inculpaţii le prezentau acestora actele de identitate originale sau în copie reţinute în mod ilegal de la părţile vătămate la momentul  acordării împrumuturilor.

         Cu titlu de exemplu, dintre metodele utilizate de către inculpaţi se remarcă aceea a racolării femeilor însărcinate cărora li se ofereau sume de bani pentru copilul nenăscut, banii  urmând a fi recuperaţi din indemnizaţia de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani.

        Procedând în această manieră,  membrii grupării au intrat în posesia  unor importante sume de bani, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi chiar imobile, pe care victimele, urmare a ameninţărilor cu moartea şi a  actelor repetate de violentă, erau obligate să le cedeze în favoarea acestora.

        La data de 26.03.2013, procurorii DIICOT au depistat,  în flagrant delict, în zona Oficiului Poştal din oraşul Jibou,  un număr de patru inculpaţi, în momentul în care aceştia îşi însuşeau ilegal suma de 3529 lei,  reprezentând ajutoare sociale.

         Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat 11 percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor grupării, ocazie cu care au fost ridicate mijloace de probă şi sume de bani.

        Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat Judecătoriei Zalău arestarea preventivă a 8 inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile.

        Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  BCCO Cluj - Napoca, SCCO Bistriţa - Năsăud, SCCO Maramureş, şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul  BMJ Cluj-Napoca.

         Suportul  tehnic şi informativ a fost asigurat de către SOS Cluj şi DGIPI.

         Facem precizarea că faptele inculpaţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii