Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cannes 2013 - Thomas Vinterberg, regizorul The Hunt, preşedintele juriului “Un Certain Regard”, Cannes 2013

ro

19 Apr, 2013 19:39 1247 Marime text
Regizorul danez Thomas Vinterberg (The Hunt, The Celebration, Submarino) a fost ales preşedintele Juriului secțiunii Un Certain Regard a celei de-a 66-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, 2013.
 
Festivalul va avea loc în perioada 15 - 26 mai 2013, iar preşedintele Juriului festivalului va fi Steven Spielberg.
 
Introdusă în 1978 de Gilles Jacob (actualmente Preşedintele Festivalului), Un Certain Regard este una dintre secţiunile alternative de la Cannes. Aici sunt prezentate filme “diferite şi originale”, care caută recunoaşterea internaţională. Trofeul “Un Certain Regard” de anul acesta va fi înmânat de Thomas Vinterberg câştigătorului în seara de sâmbătă, 25 mai, cu o zi înaintea Ceremoniei de închidere a Festivalului.
 
El îi urmează lui Tim Roth, Președintele juriului de anul trecut, care a acordat trofeul producției mexicane After Lucia (Despues de Lucia), în regia lui Michel Franco.
 
În 1998, Thomas Vinterberg primea din mâinile lui Martin Scorsese, preşedintele de atunci al Juriului de la Cannes, “Premiul Juriului” pentru filmul său The Celebration / Festen. Un an mai târziu revenea la Cannes, de această dată în calitate de preşedinte al juriului secţiunii de scurtmetraje.
 
Anul acesta, regizorul danez este din nou în centrul atenţiei internaţionale cu ocazia peliculei The Hunt / Vânătoarea (2012), triplu premiată deja la Cannes, în 2012. Filmul intră pe ecrane chiar azi, distribuit de Independenţa Film. (Mai multe amănunte despre The Hunt puteţi găsi pe site-ul Independenţa Film.)
 
The Bling Ring, cel mai recent film al Sofiei Coppola, va rula în deschiderea Un Certain Regard, joi, 16 mail. Cu Emma Watson în rolul principal, pelicula le are în distribuție pe  Kirsten Dunst, Taïssa Farmiga și Leslie Mann.
 
Peliculele şi cineaştii români care, de-a lungul timpului, au participat şi câştigat premii la această secţiune sunt:
 
2005: Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu) - Premiul “Un Certain Regard”;
2006: Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Dorotheea Petre - Premiul “Pentru interpretare feminină”;
2007: California Dreamin’ (Cristian Nemescu) - Premiul “Un Certain Regard”;
2009: Poliţist, Adjectiv (Corneliu Porumboiu) - Premiul “Premiul Juriului”.
 
 
Despre Thomas Vinterberg
 
Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincții fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenţi.
 
În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogme 95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.
 
Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogme 95) s-a numit Festen (The Celebration, 1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi “Cel mai bun film străin” din partea Los Angeles şi New York Film Critics.

Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It’s All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council’s Film Award şi cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalzări.
 
The Hunt / Vânătoarea este prima colaborare dintre regizorul Thomas Vinterberg şi actorul danez Mads Mikkelsen (Casino Royale, serialul tv Hannibal, King Arthur, A Royal Affair). Mikkelsen reuşeşte să-şi submineze caracterul său hipermasculin pentru a-l interpreta pe neajutoratul Lucas, un educator divorţat dintr-o comunitate restrânsă din nord, acuzat de pedofilie.
 
Thomas Vinterberg despre Mads Mikkelsen, Lucas din The Hunt:
 
“Personajul acesta este într-un fel portretul bărbatului scandinav modern. Cald, prietenos, care-ţi sare imediat în ajutor şi umil în acelaşi timp. Acest tip foarte masculin, Mads, aduce cu el toată frumuseţea lui bărbătească şi toţi muşchii săi, însă decide să se transforme din asta într-un umil educator de grădiniţă.”
 
Mads Mikkelsen va participa de asemenea în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes de anul acesta prin intermediul filmului Michael Kohlhaas (2013), regia Arnaud des Pallières, o dramă cu subiectul plasat în Franţa secolului VI, în care Mads Mikkelsen joacă rolul principal: Michael Kohlhaas.
 
Puţină lume ştie că Thomas Vinterberg a regizat şi videoclipuri pentru formaţiile Blur şi Metallica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii