Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atmosferă explozivă în primele 2 zile la Bucharest International Jazz Competition 2012

ro

14 May, 2012 13:56 1038 Marime text
artbeaters_cristian_oprea_resize.jpg

Sâmbătă, 12 mai, a avut loc deschiderea celei de-a 6 ediții Bucharest International Jazz Competition, unul dintre cele mai importante concursuri de muzică jazz din Europa. Un număr impresionant de 24 trupe din SUA, Europa, Australia, Japonia, Rusia, Brazilia și Israel vor concerta în fiecare seară de la ora 19:00, pe scena teatrului Odeon, sala Studio, pentru a câștiga în fața juriului și a publicului bucureștean titlul de cea mai bună trupă de jazz.

Bucharest International Jazz Competition, una dintre primele trei competiții de profil din Europa și cel mai important concurs de jazz din România se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional EUROPAfest - jazz, blues, pop & clasic, care adună în București 300 de muzicieni din 45 de țări, între 4 și 19 mai.

mandolin_brothers_cristian_oprea_resize.jpgPrima seară de EUROPAfest 100% jazz and more a umplut până la refuz sala teatrului Odeon, organizatorii fiind nevoiți să restricționeze accesul celor veniți în număr mare să se bucure de show-ul a 3 trupe de excepție. Primii care au spart emoția concurenților au fost cei de la Artbeaters / Slovenia, un pur "jazz fusion" îmbinând rimturi funk cu reggae, blues, afro și inserții de drum'n'bass. Seara a continuat cu Olah Krisztian Trio, care a mizat pe formatul clasic, o abordare tehnică și o virtuozitate deosebită. Îți poți da seama ușor că pianistul trupei provine dintr-o familie cunoscută de jazzmen din Ungaria. Totul s-a încheiat cu invitații speciali ai serii, Mandolin' Brothers, muzicuța, acordeonul și mandolina fiind atracțiile principale. Sunt 6 italieni, dar dacă le-ai ascultat muzica, poți spune fără ezitare că vin din țara blues-ului, după sunet, tipul pieselor și atmosfera pe care au reușit să o creeze.

A doua seară de jazz a confirmat nivelul înalt al competiției prin evoluțiile altor 2 trupe la fel de apreciate, deși total diferite: Ryo Hatakeyama & Yuko Yoshida Duo din Japonia cu rădăcini puternice în jazz, swing sau stilul contemporan. Chimia dintre artiști este perfectă și performanțele lor sunt mereu pline de vibrații pozitive și emoții. Polished Blue Project au încântat publicul printr-o evoluție muzicală aproape actoricească tipic poloneză, un stand-up de jazz jucăuș dar puternic, cu sunete fascinante de saxofon, trompetă, percuție, contrabas și... spre deliciul audienței, scoici.

După primele 2 seri de concurs, Wayne Brown, directorul artistic și președintele juriului Bucharest International Jazz Competition este încântat de talentul ridicat al tinerilor muzicieni, deși recunoaște că acest lucru va face însă foarte dificilă desemnarea câștigătorului.

Între 12-18 mai, la sala Studio a teatrului Odeon, de la orele 19:00, publicul bucureștean va fi martorul uneia dintre cele mai importante competiții de jazz din Europa. Pe 19 mai, în cadrul Galei EUROPAfest va avea loc Finala concursului când cele mai bune trupe de jazz își vor disputa titlul de Grand Prize Winner.

Biletele se găsesc la Teatrul Odeon. Preț bilet: 26,50 lei/zi, Studenți: 15,90 lei/zi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii