Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele tac de Anca Miruna Lăzărescu – cel mai premiat scurtmetraj românesc

ro

20 Mar, 2013 18:52 1029 Marime text
După succesul înregistrat la Santa Fe Independent Film Festival (USA), unde a fost laureat al premiului pentru cel mai bun film, la ZUBROFFKA (Polonia) unde a câștigat două premii, Apele tac, filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2012, a reușit să adune nu mai puțin de 75 de premii naționale și internaționale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor.
Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, a fost nominalizat la Oscarurile europene în 2011 și spune povestea a doi prieteni, care, în 1986, vor să fugă din țară trecând Dunărea înot.  Pentru a fi sigur de reușita fugii, Gregor are o singură condiție: Vali trebuie să își lase în urmă soția. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul îi are pe afiş pe Toma Cuzin (Hârtia va fi albastră), Andi Vasluianu (California Dreamin’, Despre Oameni și Melci, Minte-mă frumos) şi Patricia Moga.
„Apele tac” nu a primit doar confirmarea criticilor şi publicului, ci şi a presei din toată lumea:
„Apele tac este o producţie perfectă şi convingătoare, respectă trendurile noului cinema, fiind în acelaşi timp, complet diferită. Este grandios într-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi întâlni o dată în viaţă.” - Süddeutsche Newspaper, Germania
Scenariul este semnat de Anca Miruna Lăzărescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anca Miruna Lăzărescu este regizor şi scenarist. A început studiile de film în Germania, în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde  a făcut asistenţă la câteva episoade ale serialului de comedie Scrubs şi a lucrat pentru CNN Entertainment. „Apele tac” este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München.
În prezent  lucrează la filmul ei de debut „ 68” care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la Thessaloniki International Film Festival,  la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. Deasemenea, a primit finanţare pentru producţie  în cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) și este produs de aceleași companii care au produs Apele Tac : Filmallee și Strada Film.
FILMALLEE a fost înființată în 2006, în Munich, de către David Lindner, realizând în special co-producții. Printre filme, menționăm scurtmetrajele “Renovare" și "Derby" prezentate în competiția Festivalului de film de la Berlin și documentarele  "Sons Of The Muse" și "Anatomy of Living”.
Strada Film a fost înființată în 2004 si a mai produs:  „Ryna”,„Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” , „Eu când vreau să fluier, fluier”şi “Loverboy”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii