Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri record între România şi Republica Cehă

ro

19 Oct, 2012 22:52 806 Marime text

Bucuresti, 18 octombrie: Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Natională, a participat în calitate de partener al Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti şi Enterprise Europe Network la realizarea Forumului Oportunităţi de Investiţii Ceho-Române, inclus în seria de manifestări conexe organizate la Centrul Expoziţional Romexpo, cu ocazia Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti - TIB şi a Târgului Internaţional de Energie Regenerabilă Energie Convenţională şi Tehnologii pentru Industria de Petrol şi Gaze Naturale - EEE.

La eveniment au participat, alături de un număr mare de oameni de afaceri români şi cehi, miniştrii afacerilor externe din cele două state membre ale Uniunii Europene, respectiv ES dl Titus Corlăţean şi ES dl Karel Schwarzenberg şi ES Ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, dl Jiří Šitler, subliniind astfel dimensiunea politică a relaţiilor economice internaţionale.

În ciuda contextului economic dificil din ultima perioadă şi a tendinţei de reorientare a raporturilor economice şi comerciale ale României şi Cehiei către pieţele tinere, emergente, mai puţin afectate de criza economică, comerţul bilateral dintre cele două state a atins anul trecut un nivel record, depăşind pragul istoric de 2 miliarde de euro, în creştere cu 28% faţă de 2010. De asemenea „numărul de companii cehe care îşi desfăşoară activitatea în România plasează Republica Cehă în topul celor mai importanţi 20 de investitori străini în ţara noastră, fapt care descrie relaţiile bilaterale excelente dintre ţările noastre", sublinia în intervenţia sa dl Dan Dumitru, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Ilfov, membru al Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale, care a transmis mesajul E.S. Preşedintele Camerei Naţionale, Domnul Mihail M. Vlasov.

Trecând în revistă modalităţile concrete în care Sistemul Cameral din România sprijină dezvoltarea business-ului şi internaţionalizarea afacerilor, reprezentantul Camerei Naţionale a arătat că, în acest context, „avem o misiune comună în ceea ce priveşte problema majoră a momentului - starea economică a ţărilor noastre: să sensibilizăm autorităţile în vederea adoptării de măsuri menite să stimuleze consumul şi creşterea economică şi să încurajăm oamenii de afaceri să investească în dezvoltarea comerţului, generând astfel un plus al bunăstării afacerilor şi al relaţiilor bilaterale".

În intervenţiile care au urmat, doamna Jana Klokočková Preşedintele Camerei de Comerţ Republica Cehă - România, ca şi doamna Jana Chvalkovská, Vicepreşedintele Camerei de Comerţ Internaţionale Republica Cehă, reprezentanţii Enterprise Europe Network de la Praga şi Bucureşti şi CzechTrade Bucureşti au creionat cadrul şi direcţiile de dezvoltare ale colaborării româno-cehe, axate în principal pe transferul de tehnologii bazate pe inovare şi crecetare.

Seria dialogului direct între oamenii de afaceri a fost deschisă de reprezentantul ČEZ România, cel mai mare investitor în energie regenerabilă din Europa Centrală şi de Est, care a prezentat evoluţia investiţiilor din ţara noastră.

Forumul Oportunităţi de Investiţii Ceho-Române s-a înscris în seria manifestărilor organizate la Bucureşti, în cadrul Săptămânii europene a IMM-urilor (15-21 octombrie, care şi-a propus, pe de o parte, să prezinte măsurile de sprijin pe care le oferă UE şi autorităţile locale, regionale şi naţionale IMM-urilor şi microîntreprinderilor şi să promoveze antreprenoriatul, determinând astfel o creştere a numărului de antreprenori în spaţiul UE.

Direcţia Reprezentare Camerală - Biroul Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii