Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2013 - Anul Cantacuzino 150 de ani de la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino

ro

24 Nov, 2013 14:55 1556 Marime text
Timp de o zi si jumatate, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, Centrul de Învatamânt si Documentare „Jacques Monod”, a avut loc sesiunea stiintifica cu tema „Boli prevenibile prin vaccinare”, eveniment care da substanta si este corolarul tuturor manifestarilor omagiale organizate de Institut la aniversarea a 150 de ani la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino.

Sesiunea a reunit trei generatii de cantacuzinisti, din Institut, din tara si din diaspora, personalitati care s-au format la scoala de microbiologie româneasca: Prof. Univ. dr. Marian NEGUT, fost Director General al Institutului Cantacuzino, Dr. Marina GHEORGHIU, fost Sef al Laboratorului BCG al Institutului Cantacuzino si al Institutului Pasteur din Paris, si Dr. Mariana COMBIESCU, fost Sef al Laboratorului Polio al Institutului Cantacuzino; reprezentanti ai Retelei Internationale a Institutelor Pasteur (RIIP), Dr. Marc JOUAN, Secretar General al RIIP, Dr. Nicole Guiso, Sef al Laboratorului BoliPrevenibile prin Vaccinare, Dr. Francis Delpeyroux, Unitatea de Biologia Virusurilor Enterice, Dr. Natalia Romanenkova, Sef al Laboratorului Enterovirusuri, Institutul Pasteur Sankt Petersburg. Din Republica Moldova, au participat la lucrari Prof. Constantin Spînu, Vicedirector al Centrului National pentru Sanatate Publica, Chisinau, Dr. Radu Cojocaru si Dr. Olga Burduniuc, Centrul National pentru Sanatate
Publica, Chisinau, Prof. Univ. Dr. Viorel Prisacari, Prorector la Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu”, Chisinau. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai unor institutii academice si de cercetare din domeniul biomedical.

Lucrarile au debutat cu sectiunea „Scoala cantacuzinista” în care conferentiarii au evocat personalitatea Profesorului „o personalitate care se naste într-o tara odata la 500 de ani”, dupa cum frumos a afirmat Doamna dr. Combiescu, la umanismul sau, viziunea sa în microbiologie, puterea sa de munca, vastitatea culturii sale universale, generozitatea, rigoarea, spiritul viu si dragostea cu care s-a aplecat mereu spre noi orizonturi de cunoastere, dar, mai ales spre formarea generatiilor viitoare. Profesorul Ion Cantacuzino ne-a lasat drept mostenire bogata sa zestre stiintifica si patrimomiala pe care avem datoria de a o pastra si de a o transmite mai departe, cu profesionalism si onestitate. Totodata, au vorbit despre perfectionarea lor ca specialisti în scoala cantacuzinista, despre spiritul cantacuzinist si au exprimat speranta ca acest spirit se va pastra, iar Institutul îsi va continua misiunea asa cum i-a fost încredintata de Profesorul Ion Cantacuzino.

Lucrarile au fost structurate în trei sectiuni: Microbiologia si imunologia bolilor prevenibile prin vaccinare; Vaccinuri-vaccinare; Varia (sesiune de postere). Au fost expuse rezultatele activitatii de cercetare stiintifica întreprinse în domeniul microbiologiei si imunologiei, bolilor prevenibile prin
vaccinare, punându-se accent pe diagnostic, supraveghere microbiologica si control prin vaccinare.
 
Va asteptam sa ne însotiti în continuare pe parcursul desfasurarii evenimentelor omagiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii