Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări pentru o vacanţă liniştită

ro

29 Jun, 2015 16:09 1692 Marime text
În această perioadă a sezonului, când foarte mulţi cetăţeni pleacă în concediu sau într-un weekend de relaxare, ne aşteptăm la o afluenţă mare de public către zona litoralului românesc, zonele cu verdeață din jurul localităților urbane şi locurile de agrement organizate în aer liber.

Pentru a avea un concediu liniştit şi frumos, fără evenimente negative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa, familia, bunurile şi implicit, a le asigura o vacanţă liniştită, ferită de situaţii nefericite.

În cazul în care decideţi să călătoriţi cu autoturismul:

- înainte de a pleca, verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi;
- verificaţi perioada de garanţie a stingătorului din dotarea autoturismului;
- dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de ars sau vedeţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic 112.

În situaţia în care călătoriţi cu trenul:

- nu urcaţi în tren cu substanţe inflamabile;
- respectaţi interdicţia fumatului;
- în cazul în care observaţi fum sau simţiţi miros de ars, anunţaţi imediat personalul trenului. În ultimă instanţă acţionaţi frâna de urgenţă şi evacuaţi vagonul.

 Odată ajunşi la destinaţie:

- la cazarea în hotel (vilă, pensiune), solicitaţi personalului angajat informaţii referitoare la modul de comportare şi de anunţare în timp util, în caz de incendiu, precum şi de asigurare a salvării în condiţii de siguranţă, pe căile de evacuare;
- după ce v-aţi cazat, citiţi Planul de evacuare şi instrucţiunile stabilite de administraţia hotelului;
- nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, sesizaţi imediat administraţia hotelului;
- nu fumaţi în cameră! În situaţia în care fumatul este permis aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere, nu în coşurile de gunoi;
- în caz de incendiu părăsiţi imediat clădirea hotelului. Nu vă întoarceţi niciodată pentru obiectele considerate valoroase. Viaţa dumneavoastră e nepreţuită!
- folosiţi întotdeauna scările de evacuare pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale clădirii. Nu utilizaţi liftul întrucât acesta se poate bloca la nivelul incendiat;
- în cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, izolaţi uşa cu prosoape sau lenjerie umedă. Anunţaţi telefonic serviciile de urgenţă pentru a vă comunica poziţia în clădire. Rămâneţi la fereastră şi strigaţi după ajutor.
 
Persoanele fizice şi juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul. Asigurarea apărării comunităţilor împotriva incendiilor depinde, în mare măsură, de respectul reciproc şi buna credinţă.
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii