Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu de testare a planului de urgenţă externă la S.C. Rompetrol Petrochemicals S.R.L

ro

28 May, 2012 22:11 1869 Marime text

DSC07983.jpgInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa şi toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă au desfăşurat astăzi la un exerciţiu complex de situaţii de urgenţă pentru testarea planului de urgenţă externă la S.C. Rompetrol Petrochemicals S.R.L.

Directiva europeană privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase (SEVESO) a fost transpusă în legislaţia românească prin HG 804/2007. Atingerea obiectivelor enunţate în acest normativ, se poate realiza numai printr-un cumul de activităţi cu scop de prevenire a accidentelor majore cauzate de substanţe periculoase, precum şi de reducere şi atenuare a consecinţele unor asemenea evenimente asupra sănătaţii oamenilor şi a mediului.

Pentru limitarea consecinţelor provocate de asemenea accidente este necesară conceperea unor:

DSC_0358.jpgv PLANURI DE URGENŢĂ INTERNĂ (PUI) - elaborate de către operator şi cuprind măsurile ce trebuie aplicate în interiorul amplasamentului de către operator şi angajaţii acestuia;

v PLANURI DE URGENŢĂ EXTERNĂ (PUE) - elaborate şi aplicate de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă (ISU), împreună cu autorităţile şi instituţiile responsabile şi cuprind măsurile ce trebuie luate în exteriorul amplasamentului de către autorităţi.

Situaţia Tactică:

La ora 10.00 operatorul de la tabloul de comandă a instalaţiei din depozitul criogenic este avertizat de centrala de semnalizare că detectorii de gaze zonali din cadrul depozitului au intrat în funcţiune existând posibile scăpări de etilenă în atmosferă. Operatorul de câmp constată prezenţa unei concentraţii crescute de etilenă în cadrul depozitului criogenic, îşi anunţă superiorii care, la rândul lor, dispun declanşarea alarmei chimice locale, alertarea serviciului privat pentru situaţii de urgenţă S.C. Global Security System S.A şi intervenţia echipei de mentenanţă pentru identificarea şi remedierea avariei tehnologice.

La nivelul operatorului economic se pun în aplicare prevederile PUI, iar conducerea S.C. Rompetrol Petrochemicals S.R.L. ia urgent următoarele măsuri:

- convoacă Celula de Urgenţă înfiinţată la nivelul obiectivului;

- dispune dispecerului de serviciu să anunţe Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, pentru a solicita punerea în aplicare a prevederilor PUE;

- solicită operatorilor economici aflaţi pe amplasament punerea în aplicare a planurilor de cooperare existente;

- organizează şi coordonează acţiunile de intervenţie pe amplasament, în vederea limitării şi lichidării efectelor accidentului.

Forţele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea" al judeţului Constanţa ajung şi intră în dispozitiv conform PUE pentru lichidarea evenimentului major.

În paralel, se convoacă Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Năvodari şi se elaborează primele comunicate către mass-media şi populaţie,în scopul eliminării panicii şi pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de protecţie.

Specialiştii constată că în atmosferă s-au deversat aproximativ 4,2 tone de etilenă, iar viteza vântului este de 1 m/s, pe direcţia NE - SV. Meteorologii informează că direcţia vântului rămâne neschimbată, intensitatea acestuia crescând la 4 m/s. Întrucât norul toxic se deplasează spre oraşul Năvodari, ameninţând populaţia din zona Grupului Scolar „Lazar Edeleanu", magazinului Penny şi blocurilor din vecinătate, CLSU Năvodari decide evacuarea elevilor şi cadrelor didactice de la Grupul Școlar Lazăr Edeleanu. După evacuarea personalului din Grupul Școlar, în atelierul unităţii de învăţămnt are loc un incendiu din cauza unui aparat de sudură electric lăsat sub tensiune. Având în vedere că echipajele serviciului profesionist acţionează pe amplasamentul Rompetrol Petrochemicals, pentru localizarea şi lichidarea incendiului se solicită intervenţia Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Corbu.

După lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă produse se procedează la efectuarea operaţiunilor de reconstrucţie a mediului şi revenire la situaţia de normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată.

Exercițiul urmăreşte verificarea şi evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, dar şi modul de cooperare între forţele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte atât în interiorul, cât şi în exteriorul amplasamentului. Totodată se urmăreşte perfecţionarea cunoştinţelor privind managementul accidentului major în afara amplasamentului unui obiectiv SEVESO, dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă în cadrul procesului de elaborare a deciziilor de acţiune, dar şi armonizarea pregătirii forţelor de intervenţie, populaţiei şi angajaţilor de pe platforma Petromidia.

La activitate, ISU „Dobrogea" a participat cu personal din toate structurile implicate în gestionarea unei astfel de situaţii şi şase echipaje operative din cadrul subunităţilor din municipiul Constanţa şi Midia-Năvodari. Acestora li s-au alăturat:

ü personalul de pe locul de muncă din instalaţiile afectate de „accident";

ü Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă S.C. Global Security System S.A.;

ü membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Năvodari;

ü forțe și mijloace de intervenție din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratulului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană Constanţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa;

ü Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Corbu:

ü Grupul școlar „Lazăr Edeleanu" Năvodari.

Purtător de cuvânt,

Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii