Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţea internationala de trafic de migranţi destructurată la Botoşani

ro

10 Oct, 2012 01:03 1494 Marime text
* Poliţiştii de frontieră din Botoşani, sub coordonarea procurorilor, cu sprijinul D.G.I.P.I. şi S.R.I., au destructurat o reţea internaţtională de trafic de migranţi, care avea ca scop recrutarea, călăuzirea şi transportul unor persoane de cetăţenie arabă şi din R. Moldova, către ţări din Spatiul Schengen.

* După ce migranţii ajungeau în România, membrii grupării le procurau documente de identitate românesti, în baza carora încercau să-i scoată ilegal din ţară pe la frontiera de vest, prin metoda substituirii de persoană, şi să-i transporte în state din Uniunea Europeană.

* La data de 09.10.2012, cu autorizarea procurorului DIICOT, poliţiştii de frontieră botoşăneni au efectuat cinci percheziţii domiciliare şi au pus în aplicare 20 de mandate de aducere, în caz fiind învinuite, până în prezent, opt persoane, cetăţeni români.

Cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.) şi al Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române - Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani a reuşit, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. Botoşani, documentarea şi probarea activităţii infracţionale a unei ample grupări suspectate de recrutarea, călăuzirea şi transportul unor migranţi de cetăţenie arabă şi din R. Moldova, către ţări din Spaţiul Schengen.

Activitatea infracţională a grupării a fost documentată în perioada august 2011 - octombrie 2012, de poliţiştii de frontieră botoşăneni, sub coordonarea procurorului, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.), fiind obţinute date şi informaţii cu privire la acest grup infracţional organizat format din cetăţeni români şi străini, care racolau şi transportau în România persoane de cetăţenie arabă şi cetăţeni din R. Moldova. Ulterior, suspecţii urmau sa le faciliteze ieşirea din ţară, către state din Uniunea Europeană, cu ajutorul unor documente de identitate româneşti, prin metoda substituirii de persoane.

Potrivit informaţiilor obţinute, grupul infracţional organizat a fost constituit în anul 2011, de către M.D., de 45 de ani, împreună cu alti cinci cetăţeni români. Aceştia, în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale, au recrutat, cazat şi transportat, către frontiera de vest a Romaniei, cu destinaţia finală state din spaţiul Schengen, mai multe persoane de origine afro-asiatică, precum şi cetăţeni moldoveni. Ieşirea migranţilor urma sa fie înlesnită prin procurarea şi înmânarea de documente de identitate româneşti.

Segmentul extern al grupării infractionale era constituit de cetăţeni arabi, care aveau rolul de a coordona activitatea grupării, în sensul că recrutau migranţii, plăteau membrii segmentului românesc şi stabileau detalii referitoare la transport, locul de întâlnire, locul de destinaţie, etc. Traseul urmat de migranţi tranzita Turcia si Bulgaria, iar dupa ce ajungeau în România, migranţii urmau să fie transportaţi spre Ungaria, cu destinaţia finală Austria şi Italia.

Liderul grupării româneşti primea de la segmentul extern al reţelei sume de până la 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar la rândul său acesta plătea sume cuprinse între 50 - 100 lei persoanelor de la care procura documentele de identitate româneşti.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale, în data de 9 octombrie 2012, au fost executate cinci percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 20 de mandate de aducere la sediul D.I.I.C.O.T - Biroul Teritorial Botoşani, privind 8 învinuiţi şi 12 martori.

Activitatea de monitorizare s-a derulat cu sprijinul D.G.I.P.I. si S.R.I.. De asemenea, poliţitii de frontieră din Botoşani au colaborat cu autorităţile de poliţie de frontieră de la graniţa de vest a României.

Imagini video şi foto pe site-ul www.politiadefrontiera.ro

Persoana de contact : Inspector principal de poliţie RĂCNEA MINODORA ( tel. 0762-651063; 0756-055592) INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI -

SERVICIUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ BOTOŞANI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii