Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

09 Apr, 2012 22:31 660 Marime text

În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 5 infracţiuni astfel:

Peşte transportat fără documente legale şi activităţi de pescuit fără autorizaţie

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 3 cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit fără autorizaţie, respectiv transportau cantitatea de aproximativ 162 kilograme de peşte proaspăt din diferite specii, fără a deţine documente de provenienţă.

Poliţiştii de frontieră au desfăşurat mai multe acţiuni în zilele de 7 şi 8 aprilie 2012, în zona de competenţă a Gărzii de Coastă, ocazie cu care au despistat 3 cetăţeni români care deţineau şi transportau peşte fără documente justificative şi pescuiau fără a deţine autorizaţie.

Astfel, în zona de competenţă a S.P.F. Isaccea, în apropierea localităţii Văcăreni, a fost oprit pentru control un autoturism marca MERCEDES-BENZ, condus de numitul P. Costel, în vârstă de 41 de ani, domiciliat în judeţul Mureş, care transporta cantitatea de 92 kg peşte, din diferite specii, în valoare de aproximativ 400 lei, fără a deţine documente legale de provenienţă.

De asemenea, în zona de competenţă a S.P.F. Tulcea, a fost oprit pentru control un autoturism marca PEUGEOT, în care se aflau numiţii P. George, de 30 de ani şi M. Ana, de 26 de ani, ambii din localitatea Ploieşti, judeţul Prahova, care transportau cantitatea de 70 kg peşte proaspăt din specia caras, pentru care nu au putut prezenta documente justificative de provenienţă.

Totodată, în zona de competenţă a S.P.F. Cernavodă, a fost identificat P. Viorel, de 32 de ani, care avea asupra sa 2 plase din aţă, cu care pescuia, pe malul stâng al Dunării, fără a deţine autorizaţie.

Uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte a fost predată unor societăţi comerciale în vederea valorificării.

Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fãrã documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit", „producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de cãtre persoanele neautorizate a nãvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi k din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Bunuri confiscate la Agigea

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

În data de 06.04.2012, în jurul orei 15.00, o echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov, care era încărcat cu 10 colete care conţineau 20 tigăi electrice din fier teflonat, 5.184 bucăţi jucării din plastic, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, precum şi 58.500 bucăţi lumânări cu artificii pentru tort, bunuri declarate eronat autorităţilor vamale.

Bunurile descoperite au fost reţinute de către lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionarului vamal.

Pe numele administratorului societăţii comerciale, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998, republicată, privind mărcile şi indicaţiile geografice, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de „folosire de acte nereale la autoritatea vamală", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 272 din Legea 86/2006, privind Codul Vamal al României.

Infracţiune pe drumurile publice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următorul caz sancţionabil de O.U.G. 195/2002, republicată.

În data de 08.04.2012, în jurul orei 00.00, în zona de competenţă a Sectorului Foliţiei de Frontieră Băneasa, a fost verificat în trafic un autoturism marca OPEL CORSA, condus de cetăţeanul român S. Laurenţiu, de 33 de ani, domiciliat în judeţul Constanţa, ocazie cu care s-a constat că şoferul nu posedă permis de conducere.

Persoana în cauză este cercetată penal sub aspectul săvărşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoana care nu posedă permis de conducere", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 86, alin. 1 din O.U.G. 195/2002, republicată.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii