Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

19 Jan, 2012 17:44 892 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 7 infracţiuni astfel:

Carnet de marinar fals

În data de 18.01.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa - P.T.F. Constanţa Port au identificat un carnet de marinar ce prezenta urme de falsificare.
Echipa de control care a urcat la bordul unei nave sub pavilion Sierra Leone, sosită în Portul Constanţa, a descoperit în urma controlului documentelor de călătorie a membrilor echipajului un carnet de marinar ce prezenta urme de falsificare.
Verificarea amănunţită a documentului a demonstrat faptul că respectivul carnet de marinar eliberat de autorităţile statului Panama, pe numele unui cetăţean sirian, fusese falsificat.
Pe numele marinarului în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 288, alin.1 şi art. 291 Cod Penal.

Pescuit ilegal pe braţul Sf. Gheorghe

În data de 18.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Tulcea, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au depistat un cetăţean român care pescuia cu două plase tip avă.
Poliţiştii de frontieră au acţionat cu o ambarcaţiune pe braţul Sf. Gheorghe al fluviului Dunărea unde l-au prins în flagrant pe P.A. de 30 ani, domiciliat în localitatea Mahmudia, care pescuia cu ajutorul a două unelte tip avă.
În momentul constatării faptei a fost descoperită şi o cantitate de peşte care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Cel în cauză a declarat că nu posedă autorizaţie de pescuit pentru utilizarea unor astfel de plase, care i-au fost ulterior ridicate în vederea confiscării.
Pe numele P.A. a fost întocmită lucrăre penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nedeţinere a autorizaţiei de pescuit comercial, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. a din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Articole sport contrafăcute la Agigea


În data de 18.01.2012 o echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unor containere sosite din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.
În primul caz a fost supus verificării un container sosit pentru o societate cu sediul în judeţul Ilfov încărcat cu 2.940 seturi treninguri pentru copii, în valoare aproximativă de 441.000 lei, care conţinea bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală unei mărci renumite.

În al doilea caz a fost supus verificării un container sosit pentru o societate cu sediul în municipiul Bucureşti încărcat cu 1.380 perechi încălţăminte sport, în valoare aproximativă de 207.000 lei, care conţinea bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală unei mărci renumite.

Bunurile descoperite au fost reţinute de lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionarilor vamali.
Pe numele administratorilor societăţilor comerciale, patru cetăţeni chinezi domiciliaţi în Bucureşti, au fost întocmite lucrari penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998.

Furt de cărbune în Portul Constanţa


Lucrătorii din cadrul Grupului de Nave Constanţa au întocmit lucrare penală pe numele a doi cetăţeni care au sustras aproximativ 1,2 tone de cărbune dintr-o societate comercială din Portul Constanţa.
În data de 18.01.2012, în jurul orei 20.30, poliţiştii de frontieră constănţeni au oprit pentru control, în zona podului de la Poarta 6, un autoturism marca Dacia Break în care se aflau G.I. de 44 ani, domiciliat în localitatea Cumpăna şi D.C. de 21 ani, domiciliat în localitatea Techirghiol.
După efectuarea controlului au fost descoperiţi, în interiorul autoturismului, 22 de saci de rafie de culoare albă, încărcaţi cu 1.135 kilograme de cărbune cocsificabil, pentru care cei doi nu au putut prezenta documente de provenienţă.
Cei doi au declarat că au sustras respectiva cantitate de cărbune cocsificabil, în valoare aproximativă de 1.200 lei, din incinta unei societăţi comerciale din Portul Constanţa.
Pe numele celor doi au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin.1 Cod Penal, cantitatea de cărbune cocsificabil fiind restituită societăţii pagubite.

Ţigări confiscate la Constanţa

În data de 18.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Constanţa au reţinut în vederea confiscării aproximativ 1.000 de ţigarete de provenienţă R. Moldova şi magazinele duty free, comercializate de un cetăţean român pe raza municipiului Constanţa.
Poliţiştii de frontieră au depistat-o în jurul orei 07.00, pe raza municipiului Constanţa, pe G.N. de 33 ani care oferea spre comercializare 980 ţigarete de ţigarete de diferite mărci.
Cea în cauză a declarat că a achiziţionat respectivele pachete de ţigarete netimbate din magazinele duty free, precum şi din R. Moldova.
Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de aproximativ 490 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.
Pe numele G.N. a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei conform art. 2, punctul 1, lit. c din Legea 12/1990 republicată.

Îmbrăcăminte şi încălţăminte fără documente

În ziua de 18..01.2012, în jurul orelor 15.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Băneasa au descoperit în interiorul unui autoturism 253 articole de îmbrăcăminte şi 10 perechi de încălţăminte, transportate fără documente de provenienţă.
Oamenii legii care desfăşurau activităţi specifice în zona de competenţă, au oprit pentru control, pe DN 3, un autotursim marca Renault, condus de V.G. de 41 ani, domiciliată în localitatea Valu lui Traian.
În urma controlului au fost descoperite 253 articole de îmbrăcăminte şi 10 perechi de încălţăminte, pentru care conducătoarea autoturismului nu a putut prezenta documente de provenienţă.
Întreaga cantitate de marfă, în valoare de aproximativ 2.800 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar pe numele V.G. a fost aplicată o amendă contravenţională în cuantum de 1.000 lei, conform art 2, alin. 1, lit. c din Legea 12/1990, pentru efectuarea faptelor de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu poate fi dovedită.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii