Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

22 May, 2012 18:56 1430 Marime text

dsc03810__201.jpgÎn ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 6 infracţiuni astfel:

Cetăţean ucrainean cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei

dsc03810.jpgPoliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un cetăţean ucrainean care a intrat ilegal în România trecând înot Dunărea.

În data 20.05.2012, în jurul orei 20.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut în zona de competenţă a S.P.F. Pardina un cetăţean îmbrăcat sumar care înota în apropierea malului românesc.

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că B.V.C. are 36 ani, este domiciliat în localitatea Odessa şi este cetăţean ucrainean.

Persoana în cauză a declarat faptul că a dorit să facă o baie în Dunăre, însă din cauza curenţilor puternici a ajuns împotriva voinţei sale pe teritoriul României.

Cetăţeanul ucrainean este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontirei de stat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001 modificată şi completată.

Ţigarete nedeclarate la bordul unei nave

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în sala de mese a unei nave ancorate în Portul Constanţa, ascunse şi nedeclarate, 5.000 de ţigarete netimbrate.

În data de 22.05.2012, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţi ai D.J.A.O.V. Constanţa şi ai Căpităniei Zonale Constanţa, au efectuat controlul de intrare în ţară pentru o navă sub pavilion R.Moldova care sosise în Portul Constanţa din direcţia Ucraina.

În urma controlului au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, 5.000 de ţigarete netimbrate, care erau depozitate sub un pat situat în sala de mese.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar comnadantul navei, un cetăţean egiptean în vârstă de 50 ani, a fost amendat contravenţional cu 5.000 lei conform art. 653, alin. 1, lit. a din H.G. 707/2006 pentru sustragerea de la controlul vamal a oricăror bunuri sau mărfuri care ar trebui plasate sub un regim vamal.

Pescuit cu unelte interzise de lege

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat 7 cetăţeni români care pescuiau cu 28 de plase interzise de lege în lungime de aproximativ 1.000 de metri.

În data de 21.05.2012, în jurul orei 00.10, în zona de responsabilitate a S.P.F. Băneasa a fost identificat V.N. de 38 ani, domiciliat în localitatea Coslugea, care pescuia pe lacul Oltina cu ajutorul a două plase monofilament.

Asupra persoanei în cauză s-au găsit şi 20 de kilograme de peşte puiet din specia crap, în stare vie, care au fost redate mediului natural.

În jurul orei 05.30, în apropierea localităţii Hârşova au fost surprinşi C.I. de 38 ani şi C.G. de 47 ani, domiciliaţi în localitatea Vadu Oii, care pescuiau pe fluviul Dunărea cu ajutorul a 6 plase monofilament

Jumătate de oră mai târziu, pe lacul Caraburun, T.I. de 49 ani şi S.P. de 51 ani, domiciliaţi în localitatea Mihai Viteazu din judeţul Constanţa, care deţineau 17 plase monofilament şi intenţionau să le folosească la pescuit.

În jurul orei 12.00, în zona de competenţă a S.P.F. Isaccea, a fost verificată o ambarcaţiune pescărească în care se aflau N.M. de 53 ani şi P.E. de 50 ani, domiciliaţi în mun. Galaţi, care deţineau 3 plase interzise de lege.

Plasele, în lungime totală de aproximativ 1.000 de metri, au fost ridicate în vederea confiscării.

Cei şapte cetăţeni români vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit" şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Flacoane cu parfum şi tricouri confiscate în P.T.F. Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit 60 de flacoane de parfum şi 48 de articole de îmbrăcăminte, pe care un cetăţean român intenţiona să le intorducă în ţară în mod ilegal.

În data de 22.05.2012, în jurul orei 00.30, în P.T.F. Vama Veche au fost descoperite 60 de flacoane de parfum de mărci diferite şi 48 de tricouri, care erau ascunse în bagajele personale ale unui cetăţean român de 20 ani, domiciliat în mun. Constanţa.

Persoana în cauză se întorcea în ţară cu un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România şi a declarat faptul că intenţiona să le comercializeze.

Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 2.440 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional conform Legii 12/1990 republicată.

Acţiune comună cu Romsilva

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat împreună cu reprezentanţii Romsilva pentru identificarea unei persoane care a tăiat 91 de arbori din pădurea Letea, una dintre rezervaţiile naturale ale ţării.

În data de 21.05.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost solicitaţi de reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva să efectueze cercetări pentru identificarea autorilor unor tăieri de arbori în pădurea Letea.

În urma verificărilor a fost identificat S.A. de 32 ani, domiciliat în localitatea Sfiştofca din judeţul Tulcea, care a tăiat în mod ilegal 91 de arbori de salcâm (fiecare având un diametru de aproximativ 6 centimetri).

Arborii au fost ridicaţi în vederea confiscării şi predaţi Ocolului Silvic Tulcea care va stabili şi prejudiciul cauzat.

Persoana în cauză va fi cercetată penal conform art. 108, alin. 1 din Legea 46/2008 privind Codul Silvic.

P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii