Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de coasta

ro

17 Nov, 2013 14:08 755 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Trei migranţi sirieni depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu autorităţile din Bulgaria au depistat trei migranţi sirieni, doi adulţi şi un minor, care intraseră ilegal în ţară, pe jos, prin „zona verde”, cu scopul de a ajunge în Germania.
În data de 15.11.2013 poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Ostrov în cooperare cu autorităţile din R. Bulgaria au desfăşurat, în baza unei informaţii, o acţiune de combatere a migraţiei ilegale în zona de competenţă.
Astfel, în jurul orei 08.40, poliţiştii de frontieră români au identificat pe teritoriul României, la aproximativ 100 metri de linia de frontieră, un grup format din trei persoane, doi adulţi şi un copil, care se deplasa pe jos.
Persoanele adulte, un bărbat de 33 ani şi o femeie de 29 ani, precum şi minorul în vârstă de 15 ani, au declarat că sunt cetăţeni sirieni şi doreau să ajungă în Germania.
Asupra celor două persoane adulte s-au găsit două paşapoarte valabile, iar asupra minorului un document de identitate în limba arabă, toate fiind emise de statul sirian.
În urma verificărilor a rezultat faptul că cei trei migranţi sirieni au traversat frontiera de stat dinspre R. Bulgaria, pe jos, prin „zona verde”, după care au intenţionat să-şi continue călătoria pe teritoriul României în regim autostop.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit cetăţenilor sirieni actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, art. 1 din O.U.G. 105/2001.
Cei trei migranţi au cerut azil în România şi au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, care i-a transportat la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi pentru continuarea demersurilor legale în astfel de cazuri.
 
Aproximativ 16.000 de penare, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China 15.960 de penare, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 64.000 lei dacă ar fi originale.
 În data de 15.11.2013, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Galaţi.
În urma controlului au fost descoperite 15.960 de penare, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 64.000 lei dacă ar fi originale.
Marfa, care purta sigla distinctivă a unei mărci cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean român, în vârstă de 68 ani, cu domiciliul în judeţul Galaţi, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
Aproximativ 130 kilograme de peşte şi peste un kilometru de plasă monofilament confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând un cetăţean român care transporta, cu un autoturism, cantitatea de 56 kilograme peşte şi un kilogram icre fără documente justificative, şi un altul care deţinea 14 plase monofilament în lungime de 1.065 metri şi 70 kilograme peşte fără documente legale.
● În data de 16.11.2013, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Mercedes Benz, înmatriculat în România, condus de cetăţeanul român, B.I.E., în vârstă de 33 ani.
În interiorul autoturismului a fost găsită cantitatea de 56 kilograme peşte din specii diferite, în stare proaspătă, şi un kilogram de icre din specia crap pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative.
● O zi mai devreme, în jurul orei 18.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea l-au identificat pe cetăţeanul român I.I., în vârstă de 25 ani, care deţinea cantitatea de 70 kilograme peşte din specii diferite şi 14 plase tip monofilament în lungime de 1.065 metri.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de peşte şi icre, evaluată la 218 lei, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, precum şi plasele monofilament, iar bărbatii în cauză sunt cercetati pentru săvârşirea infracţiunilor de „transport al peştelui şi icrelor fără documente legale” şi „deţinere a plaselor tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Aproximativ 3.000 de ţigarete netimbrate confiscate la bordul unei nave în Portul Sulina
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrătorii vamali, au descoperit pe o navă aflată în Portul Sulina 2.800 ţigarete netimbrate, nedeclarate şi ascunse într-o magazie.
În data de 15.11.2013, în jurul orei 11.00, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră ai Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat în Portul Sulina, controlul unei nave sub pavilion Togo, sosită din direcţia Turcia.
În urma controlului au fost descoperite, nedeclarate şi ascunse în magazia navei, 2.800 de ţigarete netimbrate de mărci diferite.
          Întreaga cantitate de ţigarete a fost ridicată în vederea confiscării, iar comandantul navei, un cetăţean egiptean, a fost sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii