Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

28 Apr, 2012 17:19 922 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 3 infracţiuni astfel:

Ambarcaţiune ucraineană surprinsă braconând în Marea Neagră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat şi reţinut o ambarcaţiune sub pavilion Ucraina, cu 3 marinari la bord, care desfăşura acţiuni de braconaj piscicol în perioada de prohibiţie, în zona contiguă din Marea Neagră.

La bordul ambarcaţiunii a fost descoperită o cantitate de peşte de peste 200 kilograme din speciile calcan, rechin şi pisică de mare.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat în ziua de 27.04.2012 un plan de acţiune privind combaterea braconajului piscicol, în urma unei informaţii primite de la lucrătorii SCOMAR, prin care era semnalat faptul că o ambarcaţiune desfăşoară activităţi de pescuit în zona contiguă în perioada de prohibiţie.

În jurul orei 16.00, la aproximativ 23 de mile marine travers de Canalul Sulina a fost identificată ambarcaţiunea „Yazp" sub pavilion R. Ucraina, cu 3 cetăţeni ucraineni la bord.

Poliţiştii de frontieră au intervenit cu o ambarcaţiune model Shaldag şi au semnalat acustic şi vizual ambarcaţiunea, care s-a oprit din marş şi a permis echipei de abordaj a Gărzii de Coastă să urce la bord.

În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 205 kilograme de peşte din speciile calcan, rechin şi pisică de mare, evaluată la aproximativ 2.000 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare în conformitate cu prevederile legale.

În ambarcaţiune au mai fost găsite un motor de barcă ataşabil marca Suzuki de 140 CP, un aparat GPS marca Garmin, o elice de rezervă, 2 rame şi un recipient cu 70 de litri de combustibil, bunuri cu o valoare de aproximativ 20.000 lei care au fost ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii de frontieră au escortat ambarcaţiunea până la sediul componentei navale a Gărzii de Coastă din Sulina în vederea continuării cercetărilor şi luării măsurilor legale ce se impun.

Cei trei cetăţeni ucraineni, domiciliaţi în regiunea Odessa din R. Ucraina, vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de nedeţinere a licenţei de pescuit comercial şi pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a şi g din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Aproximativ 4 tone de calcan şi peste 27 kilometri de plase descoperite la bordul pescadorului românesc reţinut ieri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au încheiat inventarierea cantităţii de peşte şi a plaselor descoperite la bordul pescadorului sub pavilion România care a fost surprins braconând în perioada de prohibiţie, înregistrând aproximativ 4 tone de calcan şi peste 27.000 de metri de plase.

În data de 27.04.2012, în jurul orei 00.30, la aproximativ 40 de mile marine travers de Gura Portiţei a fost identificat pescadorul „Hasip Reis", care părăsise portul Mangalia în urmă cu 2 zile, la bord aflându-se 14 marinari.

Poliţiştii de frontieră au intervenit cu o ambarcaţiune model Shaldag şi au somat acustic şi vizual ambarcaţiunea, care s-a oprit din marş şi a permis echipei de abordaj a Gărzii de Coastă să urce la bord.

Verificările au stabilit că la bordul ambarcaţiunii se aflau 3.941 de kilograme de peşte din specia calcan şi 27.730 de metri de plase depozitate în 119 ligheane care au fost ridicate în vederea confiscării.

Cei 14 marinari, 9 cetăţeni români şi 5 cetăţeni turci, vor fi cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de nedeţinere a licenţei de pescuit comercial, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, g şi k din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Transport de peşte neautorizat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care transportau cu o autoutilitară cantitatea de 100 kilograme de peşte fără a avea documente de provenienţă.

În data de 27.04.2012, în jurul orei 10.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat în zona de competenţă a P.P.F. Midia Năvodari pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, ocazie cu care au oprit pentru control o autoutilitară marca Fiat Doblo, înmatriculată în Constanţa, în care se aflau I.N. de 47 ani şi S.A. de 43 ani, domiciliaţi în localitatea Corbu.

În interiorul autoturismului a fost descoperită cantitatea de 100 kg peşte din speciile scrumbie şi caras, pentru care persoanele în cauză nu au putut prezenta documente de provenienţă.

Întreaga cantitate de peşte, în valoare de peste 500 lei, a fost ridicată şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.

Pe numele persoanei în cauză au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fãrã documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii