Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SIGURANŢA COPIILOR CONTEAZĂ !

ro

23 Jun, 2013 15:25 715 Marime text
Cu ocazia sărbătoririi „Rusaliilor Ortodoxe„ profitând de mini-vacanţa din această perioadă, în judeţul Constanţa şi pe litoralul Mării Negre se preconizează un aflux de turişti, mare parte dintre aceştia însoţi de copii, care începând din 21 iunie a.c., se află în vacanţă.
În acesta context, poliţiştii constănţeni vin în sprijinul copiilor şi a părinţilor, cu recomandări preventive, pentru prevenirea dispariţiilor de minori, întrucât cunoaşterea câtorva măsuri de protecţie ar putea duce la diminuarea numărului de victime.
 
RECOMANDĂRI PENTRU COPII:
 
• Dacă cineva încearcă să intre în vorbă cu tine, îndepărtează-te de respectiva persoană şi povesteşte această întâmplare unui adult în care ai încredere (părinte, profesor).
• Nu intra în vorbă cu un adult care îţi cere să-l ajuţi cu indicaţii de orientare; nu uita că pentru astfel de informaţii, ar trebui să apeleze tot la un adult, şi nu la un copil.
• Refuză orice persoană care se oferă să te ducă acasă cu maşina.
• Dacă observi că te urmăreşte cineva, îndreaptă-te către zone mai aglomerate şi cere ajutorul unui poliţist sau unui adult însoţit de alt copil. Povesteşte-le părinţilor sau unei persoane în care ai încredere ce ţi s-a întâmplat.
• Dacă te simţi ameninţat în vreun fel sau dacă o persoană încearcă să te răpească strigă “Ajutor! Nu cunosc această persoană! Sunt răpit!”.
 
Sunt puternic, inteligent şi ştiu să fiu în SIGURANŢĂ !
Iar pentru aceasta...
• Îmi cunosc numele de familie, adresa, numărul de telefon.
• Le comunic părinţilor unde şi cu cine mă aflu.
• Nu accept cadouri sau dulciuri de la alte persoane, fără să le cer voie părinţilor.
• Nu deschid uşa nimănui, dacă sunt singur acasă.
• Atunci când mă joc afară, evit zonele necirculate, izolate.
• Refuz să stau de vorbă cu persoane necunoscute şi resping orice persoană care mă atinge sau mă tratează într-un mod care mă face să mă simt ciudat.
• Nu mă îndepărtez de părinţi dacă mă aflu pe stradă, la cumpărături sau în vacanţă.
• Atunci când am o problemă, întotdeauna discut cu o persoană în care am încredere.
 
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:
• Învăţaţi-l pe copil adresa, numărul de telefon şi numele de familie.
• Învăţaţi-l pe cel mic cum să circule pe stradă, să fie atent la numărul mijloacelor de transport.
• Stabiliţi împreună cu copilul nişte reguli clare:
-     să vă spună când iese din casă/ curte sau dacă vrea sa meargă undeva după ore;
-     să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute;
-     să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreuna cu persoane pe care nu le cunoaşte; să refuze să plece chiar cu persoane cunoscute, fără acordul dumneavoastră;
-      să nu accepte cadouri (dulciuri, jucării) de la străini fără acordul dumneavoastră.
• Realizaţi împreuna jocuri de rol pentru a vedea cum ar  gestiona o anumită situaţie şi învăţaţi-l cum ar putea să se ferească de un anumit risc în acea situaţie.
• Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta sa dispară sau să se accidenteze.
• Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte.
• Pentru a evita rătăcirea copilului in locuri aglomerate este bine să discutaţi cu acesta şi să-i sugeraţi să respecte nişte paşi pentru a fi mai uşor de găsit:
-      să nu se îndepărteze de locul din care si-a dat seama ca s-a rătăcit;
-     să ceară ajutorul unei persoane în uniformă, poliţist, personal al magazinului, unei familii cu copil;
-     să se manifeste zgomotos dacă cineva doreşte să-l ducă cu forţa din acel loc, atrăgând astfel atenţia unor persoane care l-ar putea ajuta;
• Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.
Pentru a preveni fuga de acasă:
• Încurajaţi-l pe cel mic să fie deschis faţă de dumneavoastră şi să vă comunice ceea ce simte sau crede, chiar dacă este ruşinat. De multe ori nelămuririle sau secretele pot expune copilul la un risc potenţial.
• În situaţia în care copilul dumneavoastră este neliniştit şi nu doreşte să vorbească despre ce-l frământă, îndrumaţi-l spre un adult în care are încredere şi care-l poate ajuta.
• Învăţaţi-l că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le are şi arătaţi-i riscurile la care se expune dacă părăseşte mediul familial.
În caz de dispariţie a copilului:
•Întrebaţi vecinii, rudele, colegii copilului sau oricare alte persoane care v-ar putea oferi informaţii cu privire la situaţia acestuia;
•Dacă nu l-aţi găsit în aceste locuri, anunţaţi imediat Poliţia prin serviciul de urgenţă „112”;
•În cazul în care copilul a dispărut din magazin în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de pază şi protecţie din cadrul magazinului, apoi sunaţi la „112”;
•Când sunaţi la serviciul de urgenţă „112”, daţi cât mai multe informaţii despre copil: numele, vârsta, înălţimea, constituţie, semne particulare, cum era îmbrăcat în ziua dispariţiei, etc.
 
În perioada mini-vacanţei de Rusalii, întreg efectivul de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa va desfăşura activităţi specifice, în vederea asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
În perioada 21-24 iunie a.c., se va înregistra un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, fapt ce impune adaptarea corespunzătoare a activităţilor specifice desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie  Judeţean Constanţa.
În acest sens, dispunerea şi modul de acţiune al dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică (poliţişti şi jandarmi) va avea în vedere zona lăcaşelor de cult, şi zonele cu densitate de populaţie, dar şi în zona staţiunilor de pe litoral, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative.

         Pentru a putea profita din plin de zilele libere alături de cei dragi, revenim asupra unor aspecte legate de activitatea poliţiei, încercând, astfel, să vă ajutăm să evitaţi o serie de neplăceri, care v-ar putea tulbura zilele libere.
Pentru a petrece mini-vacanţa în siguranţă, poliţiştii constănţeni, recomandă:
Pentru prevenirea furturilor din societăţi comerciale poliţiştii recomandă:
Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă;
O casă de bani de calitate, amplasată într-un loc secret, vă protejează valorile sau banii lichizi depozitaţi;
Sistemele de supraveghere video vor descuraja eventualii infractori;
Angajaţi-vă un paznic sau apelaţi la serviciile unei societăţi de pază şi intervenţie rapidă.
Pentru prevenirea furturilor din buzunare sau din genţi:
Sporiţi atenţia în timp ce vă aflaţi la cumpărături;
Păstraţi banii şi telefonul mobil în compartimentele interioare ale hainei, niciodată în buzunarele de la spatele pantalonilor;
Nu lăsaţi portofelul deasupra cumpărăturilor;
Dacă atunci când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun, vă simţiţi înconjuraţi sau înghesuiţi de diverşi indivizi, schimbaţi-vă imediat locul;
Ţineţi-vă geanta lipită de corp, în partea din faţă, cu sistemul de închidere orientat către dumneavoastră şi protejaţi-o cu una din mâini.
Pentru prevenirea furturilor de şi din autoturisme:
Nu lăsaţi în interiorul maşinii, bunuri sau valori care ar putea tenta eventualii infractori;
Parcaţi autoturismul întotdeauna în locuri iluminate şi, eventual, păzite;
Încuiaţi portierele chiar dacă lipsiţi din autoturism doar câteva momente;
Manifestaţi prudenţă faţă de persoanele care vă abordează în trafic prin dreptul geamurilor laterale sau se oferă să vă sprijine în rezolvarea unor probleme;
Sistemele de alarmare sau blocare a volanului sunt binevenite pentru descurajarea sau chiar prinderea infractorilor.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii