Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentimentul de securitate personală este condiţia de bază a calităţii vieţii

ro

20 Jun, 2013 16:34 1416 Marime text
Prevenirea criminalităţii minorilor devine un imperativ al acestei perioade pentru Poliţia Română, în care obiectivele principale sunt ordinea şi liniştea socială, consolidarea mecanismelor de respectare şi aplicare a legilor, formarea şi solidarizarea publicului la acţiunile preventive, supravegherea şi evaluarea riscurilor în timp şi spaţiu.
Prevenirea delincvenţei juvenile cuprinde acţiuni colective necoercitive asupra cauzelor comiterii infracţiunilor.
În ultimii ani, două modalităţi au fost utilizate cu preponderenţă, în conformitate cu normele europene.
 Prima este prevenirea socială, care, apelând la educaţie, prin intermediul instituţiilor şi specialiştilor, împiedică evoluţia indivizilor spre inadaptare şi acţiuni antisociale.
A doua, este prevenirea situaţională, ce urmăreşte protejarea persoanelor şi a bunurilor cu ajutorul poliţiştilor şi experţilor în domeniu care stabilesc măsuri eficiente, instruiesc cetăţenii, aplică măsurile legale.
Doar prevenirea socială este eficientă pe termen lung, acţionând asupra tinerilor inadaptaţi în contextele sociale în care trăiesc, respectiv familie, şcoală, grup de prieteni, cartier, localitate.
În acest sens, acţiunile preventive au o dublă orientare, pe de o parte, spre factorii ce anticipează o dezvoltare inadecvată a persoanei şi a familiei sale, iar pe de altă parte, spre comunitatea în care aceştia trăiesc.
Prevenirea socială dezvoltă programe de eliminare a carenţelor parentale, de creare a condiţiilor pentru o bună evoluţie intelectuală şi morală a familiei, de îmbogăţire a mediului educativ în care trăiesc minorii (pre) delincvenţi.
 A te purta civilizat, a nu ţipa, a-ţi controla violenţa, a respecta regulile sociale şi morale, a comunica cu părinţii atunci când sunt probleme şi nu numai, a-ţi impune să fii bun cu cei din jur, a-ţi oferi ajutorul, a face faţă fricii, a-i preţui pe cei apropiaţi, sunt lucruri la îndemâna oricui.
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanţa, în vederea prevenirii victimizării minorilor cât şi a prevenirii delincvenţei juvenile vă recomandă:
 
• Fiţi atenţi cînd vă alegeţi prietenii. Evitaţi compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi şi anunţaţi părinţii ori de câte ori plecaţi de acasă şi mai ales unde şi cu cine !
• Nu cedaţi tentaţiei de a consuma substanţe cu efect halucinogen. Spuneţi NU în faţa celor care încearcă să vă convingă să trăiţi măcar o dată efectul halucinogen al acestora.
• Nu încercaţi să rezolvaţi singuri un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.
 • A fi puternic, nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur ! Alegeţi şcoala, prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vă doriţi !
• Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate sau pe culoarea verde a semaforului! Şi nu vă plimbaţi cu bicicletele sau rolele decât în spaţiile special amenajate pentru acestea!
• Mare atenţie la socializarea pe internet! În spatele unui profil frumos se pot ascunde intenţii periculoase!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii