Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor

ro

17 Sep, 2013 12:28 1306 Marime text
R O M Â N I A
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

NESECRET
Nr. 421.646/P.B./17.09.2013
Constanţa

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI CONSTANŢA

Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor

Fiecare dintre noi ar trebui să poată merge oriunde fără a-i fi pusă în pericol siguranţa personală. Oamenii se deplasează zi de zi fără să se gândească la faptul că pot exista circumstanţe în care se pot întâmpla evenimente neplăcute. Odată cu declanşarea anotimpului rece se comit o serie de infracţiuni specifice cum ar fi smulgerea de lănţişoare, telefoane mobile, poşete, etc. Actele de violenţă sunt infracţiuni extrem de grave şi de aceea trebuie să le acordăm importanţa cuvenită prin prevenire.

Condiţiile ce favorizează comiterea acestor fapte:
În general infractorii acţionează asupra persoanelor care se deplasează la ore târzii, pe trasee neiluminate, izolate, asupra persoanelor care folosesc telefonul mobil pe stradă şi sunt concentrate asupra convorbirii şi persoanelor aflate în stare de ebrietate, acestea fiind uneori urmărite chiar din localurile publice.
Poliţiştii au luat o serie de măsuri pentru combaterea acestui fenomen deosebit de grav însă, orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă în funcţie de împrejurări.

Recomandări:
După lăsarea întunericului, este bine să evitaţi deplasările şi plimbările pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, pasaje subterane, parcări, locuri unde se află baruri etc. şi nu expuneţi la vedere bijuteriile sau alte obiecte de valoare.
Dacă deplasarea este absolut necesară, este recomandat să apelaţi la taximetre autorizate.
Manifestaţi atenţie asupra bunurilor şi persoanelor din jurul dumneavoastră.
Când vorbiţi la telefonul mobil pe stradă, fiţi atenţi la persoanele din jur şi observaţi-le reacţia.

Dacă observaţi că sunteţi urmăriţi, traversaţi strada pentru a vă confirma suspiciunile, iar dacă vă simţiţi în nesiguranţă, intraţi în cel mai apropiat magazin, cereţi sprijinul persoanelor de pe stradă sau sunaţi la uşa unei locuinţe.
Poşeta sau geanta trebuie protejate cu mâna, având sistemul de închidere îndreptat spre corp.
Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, acţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din imediata apropiere.
Opuneţi rezistenţă numai dacă integritatea dumneavoastră fizică nu este pusă în pericol. În caz contrar, renunţaţi la obiectele pretinse de infractor.
Nu consumaţi în mod excesiv băuturi alcoolice în localuri publice deoarece puteţi deveni victime în astfel de împrejurări.
Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră! Indiferenţa, neatenţia şi consumul excesiv de alcool vă pot transforma în victime ale unor infracţiuni!
Luaţi atitudine faţă de manifestările antisociale şi nu protejaţi infractorii prin tăcere. Gândiţi-vă că următoarea victimă puteţi fi chiar dumneavoastră!
Ori de câte ori sunteţi victima unei infracţiuni, sau martor ocular în asemenea împrejurări, nu ezitaţi să anunţaţi imediat Poliţia – tel. 112. Protejând infractorii prin tăcere îi ajutaţi să comită şi alte fapte.

Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii